Diskuze

Volných hrobů je na hřbitovech dost. Lidé upřednostňují rozprášení

S blížícím se Svátkem zesnulých přibývá na hřbitovech svíček, věnců a jiných dekorací. Ostatky však ze hřbitovů postupně mizí, lidé své blízké raději rozpráší v přírodě nebo pohřbí na zahradě, uvádí předseda Asociace soukromých pohřebních služeb Jaroslav Mangl. Správa pražských hřbitovů naopak snížený zájem neeviduje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pieta zpravidla bývá jen pozdní lítost.

0 0
možnosti

přijde mi dost středověké a vpravdě trochu úchylné někde uchovávat moje tlející orgány a nutit pozůstalé nosit k nim kytky

3 2
možnosti

třeba jste pro někoho i něco jiného, než jenom orgány

2 1
možnosti

Taky se dělá rozprášení práškovacím letadlem ?

Protože na hřbitovech jsou vesměs rozptylové paloučky, a tam asi už podle názvu nerozprašují, spíš by tam tak někoho vyprášili.

0 0
možnosti

A80l24a81n 92Ř38e43p30k57a

29. 10. 2017 16:04

Má to výhodu- nemusím na dušičky (nebo kdykoliv během roku, když se chci vyhnout davům) jezdit na hřbitov, ale uctím památku někoho blízkého doma, nebo na jeho oblíbeném místě kde byl rozprášen ;-)

3 0
možnosti
Foto

Pohřební kultura je součástí psychoterapie pozůstalých. S rostoucím počtem zemřelých je to však i rostoucí byznys. Pozůstalí pak konfrntováni s náklady na pátera, rakev, muziku a poplatek za místo na hřbitově tu psychoterapii vzdají a zbaví se mrtvého co nejekonomištějším způsobem. Urna potřebuje jenom velmi málo místa v porovnání s rakví.

V Rakousku však vymysleli i alternativu- mrtvého lze pohřbít vestoje, potřebuje jenom vrt o průměru 75 cm. Tím lze využít plochu místního hřbitova 8x. Tato revoluční myšlenka se však neujala.

ČR patří ke státům, kde moc církví je silně omezena, takže lze nebožtíka s urnou umístit kamkoliv, nejenom na vysvěcený a zpoplatněný hřbitov, jako je tomu například v Německu. Vlastníci pozemku si mohou tedy zřídit i vlastní pomníček s urnou na vlastním pozemku. jak to bývalo u šlechty.

U ekonomicky vzdělané mládeže platí zásada- žádný hrob = žádné náklady, žádné cestování na Dušičky, zkrátka pohodlíčko.

My, kdo ještě pečujeme o hroby, máme k těm předkům i duševní vztah. To přináší i schopnost, snášet i špatné časy, těch si naši předkové užili až příliš a to nám dává sílu.

6 0
možnosti

Z98d24e81n67ě96k 34G59l89a66s

29. 10. 2017 15:57

Tělo má být v určité hloubce od povrchu, tudíž vrt by byl dost hluboký a možná by měl nebožtík nohy ve spodní vodě.

1 0
možnosti

Kdyby šli tržně s cenou dolů, nebylo by hrobů tolik volných. Ale dokud se jim vyplatí držet nesmyslně vysokou cenu, nic se nezmění.

1 0
možnosti

Rozprášit by asi potřeboval tým autorů článku. Pozůstalí když tak preferují ROZPTYL.

25 0
možnosti

V každém hrobě někdo bydlí.

0 0
možnosti

Mít urny doma mi přijde zvláštní a sama bych to tak nechtěla. Ale rozprášit nebo pohřbít člověka tam, kde to měl rád, i třeba na zahradě, proč ne. Jedině kdyby pak potomci zahradu prodávali, tak by asi museli urnu vyjmout a uložit jinam, těžko by to asi prodali s tím.

1 0
možnosti

Při prodeji se obávám, že to, že tam někdo dříve někoho pochoval nebo rozptýlil popel, to by bylo t poslední, na co by mysleli.

3 0
možnosti

Smrt je vysvobozenim z utrpení jménem život.

6 5
možnosti

Jen jestli pak ještě není hůř. Světlonoše známe zde, ale ty další. Zamýšlel jste se někdy nad tím, víte o té problematice něco?

1 2
možnosti