Důchody porostou méně, než se čekalo

  • 69
Důchodci se budou muset od ledna příštího roku smířit s nižším růstem penzí, než se čekalo. Průměrný důchod se má zvednout v průměru o 410 korun měsíčně, a dosáhnout tak na zhruba 7600 korun. To je méně, než ministr práce a sociálních věcí Škromach sliboval.

Ale je to lepší než letos. Od letošního ledna se penzistům zvedly důchody jen o 160 korun. "Jde o významný nárůst, který odpovídá možnostem rozpočtu," říká Škromach.

Zvýšení důchodu je přesně v mezích stanovených zákonem podle růstu cen a mezd. Výraznější zvýšení se Škromachovi nedařilo prosadit kvůli nedostatku peněz ve státní kase. I tak půjde příští rok na důchody o 13 miliard více než letos, kdy to bylo přes 200 miliard korun.

Výdaje na důchody pohlcují každý rok větší a větší díl peněz vybraných do státní pokladny. A zatímco důchodců přibývá, pracujících, z jejichž výdělků se penzisté platí, ubývá.

I nová vláda premiéra Stanislava Grosse proto má ve svém programovém prohlášení zmínku o nutnosti penzijní reformy. "Chceme připravit po dohodě s opozicí návrh penzijní reformy a předložit ho do parlamentu," říká místopředseda pro ekonomiku Martin Jahn.

S tímto cílem pohořely všechny předešlé vlády a ekonomové nevěří, že staronový kabinet by byl v tomhle směru nějakou výjimkou. "S dvouletým volebním obdobím a ambicemi uspět ve volbách v roce 2006 asi nejde očekávat od nikoho, že by se do reformy skutečně pustil. Sliby českých politiků prozatím zůstávají sliby, chybí společný konsenzus," říká analytik České spořitelny Miroslav Plojhar.

"Důchodová reforma je otázkou generací, a proto se na ní musí dohodnout nejen vládnoucí strany, ale i opozice," zdůrazňuje zástupkyně Česka u Světové banky Jana Matesová. A to dosud bylo kamenem úrazu, protože každá politická strana si stojí na svém. Všechny okolní státy už se přitom do reforem pustily.

V Česku však lze čekat nejvýše to, že se do roku 2006 rozpracují jednotlivé varianty reformy. To má ještě od předešlé vlády za úkol komise expertů, do které nominovaly své lidi všechny politické strany. "Zatím ale nezačala pracovat, snad se to teď hne dopředu," říká poslankyně za ODS přes sociální věci Alena Páralová.

Experti mají podle zadání všech politických stran spočítat, jakou penzi by člověk pobíral v tom kterém systému a kolik by to stálo. Jenom tato práce má trvat několik měsíců a ještě ani nezačala. Pak se teprve rozběhnou diskuse politiků hledajících nějaký kompromis. I kdyby před volbami nějaký našli, další zhruba rok zabere příprava zákonů.