Důchodce z Karlových Varů musí zaplatit za nádobí téměř 45 tisíc, přestože podepsal smlouvu na necelých dvacet tisíc.

Důchodce z Karlových Varů musí zaplatit za nádobí téměř 45 tisíc, přestože podepsal smlouvu na necelých dvacet tisíc. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Důchodce u soudu neuspěl, za nádobí musí zaplatit víc než dvojnásobek

  • 560
Šestašedesátiletý důchodce Zdeněk Paseka z Karlových Varů prohrál u soudu spor s firmou Beck International. Varná deska a nádobí, které od nich koupil, ho tak přijde včetně smluvní pokuty a soudních výloh na téměř 45 tisíc korun. Objednávku přitom před dvěma roky podepsal na 19 999 korun.

Žalovaný se u soudu bránil tím, že podle ústní dohody s obchodníkem směl zaplatit zboží až po třech měsících, což také udělal. Jenže dohodu nemůže prokázat.

To, že celou částku doplatil po třech měsících, potvrzuje i právnička firmy Beck International. Jenže v takovém případě se podle ní nejedná o koupi, ale o pronájem, který je dražší.

Paseka nakonec písemně soudkyni dluh uznal. "Takže jsem mohla rozhodnout o jejich zaplacení a určila splátky," uvedla soudkyně Vladimíra Fikkerová.

"Už si od nich v životě nic nekoupím. V úterý jsem dostal od Beck International pozvánku na zájezd na Moravu. Nepojedu ani náhodou. Nechci mít s firmou nic společného,“ uvedl důchodce krátce po vyhlášení rozsudku. Z účasti na podobných akcích je podle svých slov doživotně vyléčený.

 "Škoda, že u nás neexistuje černá listina. Zkusím se ještě poradit s ombudsmanem," doplnil Paseka.