Drobní akcioví hráči chodí na kapitálový trh stále méně

- Pryč jsou doby, kdy se po kuponové privatizaci snažily tisícovky nadšenců vydělávat na pohybech kursů akcií. Doba jim nepřeje. Jestliže před třemi roky evidovalo Středisko cenných papírů více než sedm milionů účtů, na začátku letoška to už bylo pouze necelých šest milionů. Z toho více než dva miliony účtů jsou prázdné. Úbytek je způsoben právě odchodem drobných akcionářů.
Příčina úpadku je nasnadě - na klesajícím trhu se nedá vydělávat, navíc je pryč počáteční "kuponová euforie". Velká část bývalých akcionářů se vzdala svých podílů ve společnostech výměnou za hotovost. Tu ukládá raději než na padající burzu do řady nových spořicích produktů, u nichž je poměr výnosu a rizika daleko příznivější.
Stav se tak přibližuje situaci v rozvinutých zemích. V nich je kapitálový trh určen především větším investorům, fondům a bankám - malých akcionářů je tam minimum. V průběhu let se tak i u nás vrátí většina zbylých drobných spekulantů k původním povoláním.
Přesto lze na burze a RM-Systému občas vydělat nemalé peníze. Svědčí o tom burzovní hra MF DNES, ve které jeden z hráčů nedávno dosáhl výnosu více než čtyřicet procent za měsíc. Většina hráčů ovšem dokázala za svoji kariéru několik desítek procent ztratit. To ukazuje, že trh je vhodný především pro ty, které láká vzrušení z neznámého. Konzervativní investoři by měli spíše dát přednost investicím do termínovaných vkladů či podílových fondů peněžního trhu.