Dukát s Leopoldem I. z roku 1669 byl vydražen za 650 tisíc eur. Podle zjištění...

Dukát s Leopoldem I. z roku 1669 byl vydražen za 650 tisíc eur. Podle zjištění aukčního domu se na trhu vyskytl pouze jediný kus. (26. dubna 2024) | foto: Archiv společnosti MACHO & CHLAPOVIČ a. s.

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

  • 6
V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15 milionu eur, tedy zhruba 155 milionů Kč včetně aukční přirážky. Zřejmě nejzajímavější položkou aukce byl kutnohorský desetidukát Leopolda I. z roku 1669 s vyvolávací cenou 300 tisíc eur. Prodal se za 780 tisíc eur (19,6 milionu Kč) včetně přirážky. Aukci dále doplní nedělní on-line dražba druhé části Brunovy sbírky.

Lékař Václav Bruna sbírku mincí a medailí vytvářel půl století, soustředil se na mince českého a moravského původu od keltských dob po období první Československé republiky. V souboru jsou spolu s keltskými ražbami také mince z období středověku a mince habsburské z českých a moravských mincovních dvorů z období 16. až 18. století.

„Ta sbírka je svým způsobem raženým dějepisem našeho národa,“ uvedl už dřív Bruna. Očekával, že hodnota sbírky na aukci přesáhne 120 milionů korun včetně aukční přirážky.

Unikátní dvoudukát z roku 1937 se vydražil za necelých 21 milionů korun

Výsledek tak už překonal Brunovo očekávání, ačkoli se zatím prodala méně než polovina sbírky, i když zřejmě ta cennější. Páteční sálová část aukce v hotelu Mandarin Oriental Praha nabídla 444 položek, v nedělní on-line dražbě bude 613 položek. Celkové výsledky aukční dům zveřejní po jejím skončení.

Bruna se narodil v roce 1950 v Pardubicích. Vystudoval stomatologii na lékařské fakultě v Hradci Králové. Po ukončení vojenské lékařské praxe na Slovensku ho komunistický režim odsoudil k nepodmíněnému trestu za pobuřování.

Po emigraci do Rakouska tam vybudoval úspěšnou stomatologickou praxi. Po revoluci 1989 se věnoval správě rodinného majetku v Zámrsku na Orlickoústecku a chovu koní, jeho kůň Peruán se stal třikrát vítězem Velké Pardubické. V 90. letech Bruna založil stomatologickou kliniku v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku.

Lékař Václav Bruna pózuje s bronzovou sochou koně Peruána, který se stal třikrát vítězem Velké Pardubické. (26. dubna 2024)

,