Dozorčí rada ČSOB souhlasí s prodejem podílu Národní banky Slovenska

- Dozorčí řada ČSOB schválila prodej 24,13procentního podílu Národní banky Slovenska, který drží slovenská centrální banka v Československé obchodní bance. Oznámil to odstupující guvernér slovenské centrální banky Vladimír Masár. Dozorčí rada ČSOB přitom před časem podobné žádosti slovenské centrální banky nevyhověla.

Národní banka Slovenska nadále trvá na tom, aby akcie ČSOB v jejím majetku byly prodány za stejných podmínek a témuž investorovi jako podíl české strany, poznamenal guvernér. Jak dále poznamenal, rozhovory s belgickou KBC Bank nadále probíhají a zájmem centrální banky je, aby kupně-prodejní smlouva byla podepsána co nejdříve.

V případě, že by se slovenské straně podařilo prodat akcie ČSOB za stejných podmínek jako českým akcionářům, Národní banka Slovenska by získala přibližně 15 miliard korun.

Masár nesouhlasí s názorem, že by ze zisku z odprodeje akcií měla být část použita na splácení dluhu Slovenské inkasní vůči ČSOB ve výši 15,5 miliardy korun. "Nepřipouštíme podmiňování našich vlastnických práv otevřenými spory s třetí stranou," zdůraznil guvernér.

Představa NBS spočívá v tom, že centrální banka obdrží za prodej akcií celou sumu. Ministryně financí Brigita Schmögnerová však zastává názor, že SR by byla ochotna uznat část z pohledávky ČSOB vůči Slovenské inkasní. Podmínkou pro takové řešení je stáhnutí celého sporu z jednání před arbitrážním soudem ve Washingtonu privatizace slovenského podílu za stejných podmínek jako měla česká strana.

Z uznaného dluhu by pak podle Schmögnerové byla určitá část splacena hned ze získaných zdrojů z prodeje slovenského podílu a zbytek by SR splácela v příštích třech letech. Schmögnerová rovněž svého kolegu informovala, že postup české strany při prodeji podílů v ČSOB nehodnotí pozitivně.