Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner | foto: Petr Topič, MAFRA

Zjednodušili jsme podmínky, firmy se teď o dotace poperou, tvrdí Hüner

  • 85
V nejbližší době začnou do Česka opět proudit evropské peníze na dotace pro podnikatele. Tvrdí to ministr průmyslu Tomáš Hüner. Resort navíc chystá změny v čerpání dotací, má na ně dosáhnout víc firem. Unie pozastavila finanční toky do operačního programu Podnikání a inovace o obejmu 114 miliard korun kvůli pochybením počátkem dubna.

„Tento týden proběhl v Ostravě monitorovací výbor a zástupci Evropské komise nám dali najevo, že když dodržíme termíny, auditní orgán rozhodne, kdy znovu začne proplácet peníze Brusel,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES Hüner. Dotační programy běží i nyní, proplácejí se však z národních zdrojů.

Hüner také říká, že dotační program bude pro firmy atraktivnější. „Snižujeme například počet nutných bodů, aby bylo možné sáhnout si na dotaci. Budou i pro větší firmy. Dřív se hodně cílilo na ty nejmenší. Říkalo se, že velcí to nepotřebují, protože mají peněz dost. Ale když se daří velkému podniku, daří se i stovce malých, kteří jsou na něj napojeni,“ tvrdí ministr.

Během června a července chce resort vypsat nové dotační výzvy pro podniky v celkovém objemu 17 miliard korun. A to už podle nových podmínek.

Ministr rovněž tvrdí, že se podařilo vyřešit situaci sedmnácti dotačních miliard, které uvázly v nerealizované podpoře vysokorychlostního internetu. Pokud se mu podaří přesvědčit zástupce Komise, že v Česku nejde tak vysokou částku na podporu internetu vyčerpat, přesměruje se téměř třetina prostředků na digitalizaci průmyslu, o což byl mezi podnikateli zájem.

„Z podnikatelských dotací chceme také podpořit ‚uhelné regiony‘ – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj, které jsou postižené důlní činností a těžkým průmyslem,“ doplňuje Hüner. O dotačních záležitostech bude v pondělí jednat v Bruselu.

Úřad podle něj rovněž pokračuje v šetření nedostatků, které vedly k pozastavení finančních toků z Unie. Už dříve Hüner uvedl, že chyby vznikly v letech 2015 až 2017. Žádné trestní oznámení však zatím úřad nepodal. „Nechceme střílet do prázdna. Musíme mít důkazy, že se tu děly nepravosti,“ říká ministr.