V čase mimo prázdniny budou kamiony moci jezdit skoro celý víkend.

V čase mimo prázdniny budou kamiony moci jezdit skoro celý víkend. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Dopravci by vyměnili jízdu o víkendech za předjíždění

  • 16
Nový režim, podle kterého budou moci kamiony jezdit po dálnicích i v sobotu odpoledne a v neděli ráno, navrhují zrušit už i samotní dopravci. Zároveň ale prosazují, aby ze zákona vypadla i další novinka - zákaz předjíždění kamionů na dálnicích.

Sněmovna koncem loňského roku schválila silniční zákon, podle něhož mohou řidiči kamionů od letošního 1. července brázdit Česko o víkendech více než doposud. Nyní mohou kamiony na české silnice mimo letní prázdniny vyrazit v pátek i v sobotu bez omezení. Přes léto však nesmějí jezdit prakticky celou sobotu i neděli.

Nově se kamionová doprava zpřísní o letních prázdninách v pátek, kdy lidé jezdí na chaty a chalupy, ale naopak se povolí nákladní doprava po celý rok i v neděli do jedné hodiny odpoledne. - více zde

Mimo prázdniny: Neděle: 13:00 - 22:00

KDY KAMIONY NESMÍ NA SILNICI
(od 1.7. 2006)O prázdninách:
Pátek: 17:00-21:00
Sobota: 7:00 - 13:00
Neděle: 13:00 - 22:00

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia teď navrhuje novelizovat zákon o zákazu víkendových jízd kamionů a vrátit jej do původní podoby, shodné s úpravou ve většině evropských zemí.

Rozšíření jízd kamionů o víkendech mělo podle autodopravců umožnit řidičům dojet s nákladem do cíle a zabránit zhuštění jejich provozu ve zbývajících pracovních dnech.

„Počet kamionů na silnicích by vzrostl jen minimálně. Do Česka by se totiž nedostal žádný zahraniční kamion, kde platí zákazy jízd o víkendech. A kdo dnes potřebuje jet o víkendu, sežene si výjimku pro rychle se kazící zboží,“ říká generální tajemník Česmadu Martin Špryňar.

Dopravci ale naopak vyžadují zrušení zákazu předjíždění kamionů na dvou- a víceproudých silnicích. Celoplošný zákaz předjíždění kamionů by podle nich byl evropskou raritou.

„Celoplošný zákaz předjíždění kamionů způsobí kilometrové kolony nákladních aut za pomalu jedoucí avií. Kvůli zablokovanému pravému pruhu dálnice zbude na ostatní motoristy jedině pruh levý,“ dodal Špryňar.

O zrušení zákazu předjíždění kamionů bude po Velikonocích znovu hlasovat Sněmovna.

Poslanci zrušili zákaz předjíždění

25. dubna 2006 - Poslanecká sněmovna na návrh Senátu zrušila zákaz pro předjíždění kamionů na dálnici. Novelizovaná předloha má nabýt účinnosti 1. července letošního roku. Její hlavní novinkou je zavedení bodového systému pro řidiče. Zákaz předjíždění už v loňském roce schválila sněmovna. Senát se toto opatření poté pokusil zrušit v předloze, kterou Sněmovně vrátil počátkem letošního roku. Poslanci ale 10. února na svém názoru setrvali. Senátoři tedy uspěli až tentokrát.