Šéf NKÚ František Dohnal

Šéf NKÚ František Dohnal | foto: MF DNES

Soud zrušil pokutu 50 tisíc pro exšéfa NKÚ Dohnala

  • 3
Bývalý šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal dostal pokutu 50 tisíc korun od kontrolního výboru Poslanecké sněmovny neprávem. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Sankce se týkala obstrukcí při sněmovní kontrole. Dohnalův advokát bude nejspíš žádat o obnovu procesu.

Uvedla to Česká televize. Dohnalovi, kterého obvodní soud pro Prahu 7 v pondělí opět osvobodil v kauze využívání luxusních bytů za státní peníze (více o rozsudku čtěte zde), dal nyní soud opět částečně zapravdu.

Kontrolní výbor a následně Poslanecká sněmovna udělili v roce 2010 Dohnalovi pokutu 50 tisíc korun za to, že bránil sněmovní kontrole, která se rozhodla prověřit hospodaření úřadu po stížnostech Dohnalových podřízených na NKÚ.

Dohnal musel z čela Nejvyššího kontrolního úřadu odejít právě v souvislosti s touto kauzou. Pražský obvodní soud mu totiž udělil osmiměsíční podmíněný trest za to, že kontrolnímu orgánu Sněmovny odmítl vydat podklady umožňující audit tohoto úřadu.

Je možné, že rozhodnutí otevírá cestu k rehabilitaci Dohnala, který přišel o vysoký post ve státních službách. Zrušení padesátitisícové pokuty má totiž podle advokáta Václava Vlka vliv i na trestní kauzu.

Dohnal byl podle Vlka stíhán a odsouzen za to, že odmítl vydat dokumenty Sněmovně opakovaně. A právě rozhodnutí správního soudu o zrušení pokuty má tak vliv i na jeho odsouzení. "Když nebude pokuta, nemělo být ani trestní stíhání," sdělil advokát agentuře ČTK. Dodal však, že ještě musí verdikt podrobně prostudovat. Poté se rozhodne, zda opravdu návrh na obnovu procesu podá.