Navrhovaná vyšší daň by zdražila půllitr piva asi o padesátník.

Navrhovaná vyšší daň by zdražila půllitr piva asi o padesátník. | foto: Michal Šula, MF DNES

Daň na pivo neporoste, ministři se nedohodli

  • 33
Tradiční pivní velmoci zablokovaly v Bruselu návrh na zvýšení daní z piva. Proti plánu Evropské komise na zvýšení minimálních sazeb se vedle Česka postavilo například i Německo. Na půllitru piva se podle návrhu měla daň zvednout zhruba o 30 haléřů.

Finské předsednictví ustoupilo tlaku Česka a Německa a pivo z návrhu na zvýšení minimální spotřební daně vyjmulo. Takový ústupek se ale nelíbil skandinávským zemím, především Švédům, které podpořili ještě Estonci. Obě země se postavily proti.

Celým problémem se ministři financí budou zabývat ještě 28. listopadu.

Češi a Němci společně proti
Podporu pro společný postup proti zvyšování daně našel český ministr financí Vlastimil Tlustý minulý týden u svého německého protějšku Peera Steinbrücka. „Německá vláda nebude souhlasit,“ řekl Steinbrück po jednání s Tlustým.

Svůj nesouhlas dávala před hlasováním ministrů financí členských zemí EU najevo i Litva a Lotyšsko.

Tlustý zpochybnil i argument Evropské komise, že vyšší daně mají pomoci v boji proti alkoholismu. „Pokud by to byla pravda, musely by se zvýšit daně na všechny alkoholické nápoje. Ale pokud se návrh netýká vína, tento argument neobstojí,“ uvedl Tlustý.

„Dokonce bych řekl, že cílem tohoto materiálu je zajistit vínu lepší pozici na trhu. A to je přesně to, co nepodpoříme,“ dodal Tlustý.

Pro víno neplatí minimální sazba spotřební daně, protože především francouzské vinařství má v unii značný politický vliv.

Komise navrhla zvýšit minimální spotřební daně na alkohol, tedy pivo, lihoviny a silná vína, o 31 procent. O úpravu sazeb komisi požádali ministři financí unie, protože sazby byly stanoveny naposled před 14 lety a od té doby inflace jejich reálnou hodnotu snížila.

Evropská komise argumentovala, že nárůst daňových sazeb je tak nízký, že ho spotřebitel ani nepocítí.

, ,