Diskuze

Půjčky podraží. ČNB bude podle analytiků navyšovat úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta, shodují se oslovení analytici. Zároveň očekávají, že rada bude sazby zvyšovat i na svých dalších zasedáních po zbytek roku tak, aby základní úroková sazba mohla vzrůst na konci roku na jedna až 1,25 procenta.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J66a88n 49V57a41c71h13u13d91a

13. 9. 2021 15:08

To nepomůže.Lide mají strašně moc hotovosti po kapsách.

0 0
možnosti
MV

Možný příklad: Přijdete s plánem modernizace výroby na úvěr, který se vám do tří let zaplatí. Teď vám řeknou, že není materiál a součástky a všechno vám zdraží. Návratnost se posune na čtyři roky. Zkazí vám to náladu, ale co se dá dělat. A do toho přijde banka, že zvyšuje úroky a návratnost se posune na pět let. Se skřípěním zubů se zeptáte, proč vám banka zdraží úvěr a oni vám řeknou, 'no protože se zdražily součástky a materiál' (tím pádem roste inflace). Fakt vám to přijde normální?

0 0
možnosti
PH

Se mi líbí jak si lidi stěžují na dvacetiprocentní zdražování v restauracích, ale neumí si spočítat o kolik procent jim zdraží bydlení. Kdo si vzal například před třemi lety hypotéku tři miliony a splácí cca 16 tisíc měsíčně, tak za dva roky po zdražení hypoték, klidně může platit i 25 tisíc:-/

2 0
možnosti
RC

Jako vy verite, ze nekomu stoupne sazba z 2% na 10%?

0 0
možnosti
MV

Bojovat proti inflaci zvyšováním úrokových sazeb je nesmysl. Jak nejsem fanda nepřímých daní, tak proti inflaci se má zvyšovat DPH. Ta skutečně přímo a rychle stáhne peníze z trhu. Ovšem statisticky vám najednou inflace vylétne vzhůru, protože se skokem zdraží všechno zboží. Stahovat peníze z trhu tím, že nejdřív zaříznete rozvoj firem a pak čekáte, až firmy začnou ořezávat příjmy zaměstnancům, to je hloupý běh na dlouhou trať, kterým podřezáváte celou ekonomiku.

Paradoxní na tom je, že naopak nízké sazby u hypoték působí protiinflačně, protože kdo si vezme hypotéku, ten se vzdá značné části svých peněz na utrácení.

0 4
možnosti
RC

Jasne. Genialni! Na Nobelovku za ekonomii.

Ma to nekolik vad:

1) DPH neni kompetence CNB

2) DPH se po zvyseni uz nesnizuje

3) nefunguje to naty, kteri si DPH na vstupu mohou odecist

4) Ty penize z hypo nekdo dostane, ze? Prodavajici. A protoze jsou to NOVE penize, tak naopak mohou pusobit inflacne.

0 0
možnosti
JM

J45i43ř25í 85M42a93c45e19k

3. 8. 2021 20:03

Úroky u půjček stoupají. Úroky u spořících účtů nestoupají. Neboli – banky si zas o něco víc mastí kapsu.

1 1
možnosti
JS

Ano. To je jejich byznys.

0 0
možnosti
JS

Tak podle nadšených příspěvku bude ráj na zemi . Obávám se , že nikoliv . Američané ještě minimálně rok podle prohlášení nebudou zvyšovat uroky . Ostatní státy jako Japonsko , Británie , či EU také ne . Protože by ztratili konkurenční výhodu v exportu . A my jsme navázáni na EU .

Navíc Američanum levné úroky nevadí . Ti se řídí nezaměstnaností . To je hlavní cíl FEDu . Ani ceny nemovitostí je netrápí . Pruměrně si tam pořizují bydlení za 4 roční platy (pruměr 220m2) . Naopak nízké uroky znamenají obrovský stavební rust . Lidé si pořizují nové domy , byty . Za měsíc máte stavební povolení , do roka musíte zkolaudovat . Tudíž v americe se staví se což je obrovský stimul . Nejenže zvyšujete kvalitu života lidí , ale přidaná hodnota zustává v zemi a kapitál narustá.

1 0
možnosti

Mi máme dolar? Proč tedy řešíte Ameriku?

0 4
možnosti
MS

M22a10r37c93e57l 86S29u91p

3. 8. 2021 18:03

Nemůže bý trochu problém v tom, že eurozona se z nulové sazby nehne a my jsme na státech platícími eurem velmi závislí a máme propojený trh ?

Dle mého to všechno může skončit pouze tím, že se komerční banky trochu zahojí na klientech, co splácí hypotéku a zisk si stejně odvezou domu.

S tím optimistickým výhledem bych byl také hodně opatrný. Nejenom čipy nejsou a nebudou. Bude toho scházet podstatně více.

2 0
možnosti
PH

Dokud nezačnou banky zvyšovat úroky u vkladů, tak inflace poletí vzhůru stále stejným tempem. Peněz je na trhu prostě moc, ČNB jich nedávno moc emitovala. Řešení neexistuje. Zvláště pokud nejsou suroviny na výrobu, materiál a ani dostatek pracovní síly.

Peníze jsou v současnosti prostě na nic.

5 0
možnosti

Je to málo. Dokud se nesrovnají s inflací, tak se inflace nezastaví.Nechápu proč se tak bojí zvedat úroky. Že by nařízení od Zemana a Babiše, který je jeden z nezadluženějších politiků?

1 3
možnosti
VJ

V59í58t 17J86ů65z33a

3. 8. 2021 13:52

Aby byla i lombardní sazba nižší než inflace, jako je, to je nesmysl.

1 0
možnosti