Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín - Pohled na modernizovaný vysokotlaký díl a nízktlaké části se separátory | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

ČKD Group má rekordně zakázek

Skupina ČKD Group letos získala zakázky za 8,2 miliardy korun. Jejich objem meziročně vzrostl o šedesát procent a podle firmy je hodnota nových zakázek nejvyšší za deset let.

Nově uzavřené kontrakty jsou ze 64 procent na dodávky investičních celků. Třicet procent tvoří technologické provozní soubory jako například turbosoustrojí pro energetiku a průmysl plynu a ropy.

"Zbylých šest procent patří dodávkám samostatných výrobků jako například polovodičů, generátorů a elektrických motorů," řekl předseda představenstva a generální ředitel ČKD Group Jan Musil.

Z celkového objemu nových zakázek je zhruba šedesát procent určeno na export a to především do Ruska, Společenství nezávislých států (bývalých zemí sovětského bloku), Indie, Švýcarska nebo USA.

Firma chce víc vyvážet do zahraničí
"Podobnou dynamiku růstu očekáváme i v roce 2008. Měla by nám to umožnit situace na trhu i reálný potenciál rozvoje všech našich firem. Celkový podíl exportu budeme nadále zvyšovat," dodal Musil.

Podle předběžných odhadů firma letos utrží 4,9 miliardy korun, o čtyřicet procent více než loni. Export se na tržbách podílí pětapadesáti procenty.

Mezi nejdůležitější zakázky ČKD nyní patří dodávka investičních celků pro závod na výrobu kyslíku v indickém Bokaru, nebo zařízení na zpracování plynu pro Lukoil do Ruska.

Do uskupení ČKD patří firmy ČKD Praha DIZ, ČKD Nové Energo, ČKD Elektrotechnika, polovodiče a ČKD Finergis.

Firma vyrábí velké investiční celky, mezi její činnosti patří také dodávky technologií a výrobků pro strojírenství, energetiku, ekologii, průmysl plynu a ropy, infrastrukturu, elektrotechniku a elektroniku. Nyní zaměstnává asi 1 500 lidí.