ČKA požaduje navrácení půl miliardy korun.

ČKA požaduje navrácení půl miliardy korun. | foto: Profimedia.cz

ČKA žaluje kvůli ztracené půlmiliardě švýcarskou UBS

  • 11
Česká konsolidační agentura se rozhádala se švýcarskou bankou UBS, která patří do desítky největších finančních ústavů na světě. Šéfové státní agentury oznámili, že na banku podali žalobu ke švýcarskému soudu. Spor vznikl kvůli květnové aféře se zatoulanou půlmiliardou korun

Suma se ztratila z jedné z dceřiných společností ČKA.

"Jsme přesvědčeni, že peníze se dostaly mimo naší kontrolu právě kvůli pochybením na straně UBS. Tvrdíme tedy, že se naše půlmiliarda ztratila přímo v UBS," řekl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp. Agentura proto podala žalobu a po bance žádá, aby jí pět set milionů korun i s úroky vrátila ze svých prostředků.

"Žalobu jsme podali již v červnu, ale dosud jsme to tajili, abychom nenarušili snahu o mimosoudní dohodu. Banka původně v květnu přiznala, že se dopustila několika zásadních chyb, poté ale na naše snahy o dohodu už nereagovala," řekl Čáp.

Jde o velmi zamotaný případ. V květnu letošního roku konsolidační agentura objevila, že na účtě jedné z jejích dceřiných společností, komanditní společnosti Galileo Real, chybí pět set milionů korun. Ředitel Galiea Jan Šik peníze bez vědomí kohokoliv jiného už v březnu 2005 odeslal do švýcarské banky UBS. Prý plánoval, že se peníze ve Švýcarsku zhodnotí, a pak se zase vrátí zpátky.

Jenže když agentura začala letos na jaře po penězích v UBS pátrat, zjistila, že zmizely - banka je mezitím převedla na účty soukromých osob, které neměly žádný vztah ani ke Galileu ani k ČKA.

Právě na tom stojí argumentace ČKA, kterou se v žalobě domáhá vrácení peněz. "Pokud by banka UBS dodržela příslušné předpisy švýcarského práva, pravidla Švýcarské bankovní asociace, jakož i své vlastní interní předpisy, dotčená částka by se nikdy nemohla dostat mimo kontrolu svého majitele, společnosti Galileo," uvedl curyšský právník Michael Kramer, který agenturu ve sporu zastupuje.

Podle ČKA v době, kdy banka dostala od Galilea Real půl miliardy, neměla k dispozici kompletní dokumentaci potřebnou pro otevření účtu této společnosti - smlouvy o otevření účtu totiž musí podepsat dva zástupci společnosti, takže Šikovi jeden podpis chyběl. "Banka měla správně požádat o doplnění chybějících dokumentů a pokud by k tomu nedošlo ve lhůtě 90 dnů, peníze vrátit na český účet, odkud přišly," říká Čáp.

Místo toho se UBS podle Čápa zachovala naprosto nepochopitelně. Peníze na příkaz jednoho ze svých zaměstnanců totiž převedla na účet třetí osoby, kontroverzního českého podnikatele Luboše Skořepy.

Ten půlmiliardu použil jako zástavu za úvěry, které si u banky vzal, dluhy nikdy nesplatil, a tak si banka vzala zástavu. Pracovník, který byl za celou transakci zodpovědný, teď údajně z banky odchází.

Případem se zabývá i protikorupční policie.