Setuza

Setuza | foto: Martin Adamec, MF DNES

ČKA souhlasila s převodem pohledávky za Setuzou

  • 2
Dozorčí rada České konsolidační agentury schválila převod pohledávky státu 4,1 miliardy korun vůči Setuze na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Cenu stanovil znalec na 465 milionů korun. Převod má zajistit státu znovuzískání vlivu v Setuze.

To by bylo možné, kdyby fond přeměnil pohledávku na akcie.

Setuza je se svými závazky v úhrnné výši 4,1 miliardy Kč největším dlužníkem agentury v zemědělsko-potravinářském sektoru.

Právě komplikace kolem pohledávky stály za ztrátou vlivu státu v Setuze. Loni na jaře podepsal tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas smlouvu, podle které mohl Český olej uplatnit předkupní právo na státem držené akcie, pokud se pohledávka do roka a půl nedořeší.

Termín nedávno vypršel a akcie v držení PGRLF už získal Český olej Tomáše Pitra. Celkem tak kontroluje 88,22 procenta akcií Setuzy.

Tlustý v ČKA skončil
Dozorčí rada v minulých týdnech jednání o převodu pohledávky dvakrát přerušila. Proti převodu se stavěl její předseda Vlastimil Tlustý z ODS, který byl ale na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny z rady odvolán stejně jako bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal.  - více zde

Tlustý požadoval prodej dluhu Setuzy ve standardní soutěži. Naopak vláda chce, aby podpůrný fond po koupi pohledávky s její pomocí usiloval o získání podílu v Setuze. 

S přeměnou pohledávky musí souhlasit Pitrova skupina
Přeměna pohledávky na akcie ale vyžaduje dohodu a souhlas současných vlastníků potravinářské firmy, kterou nyní prostřednictvím Českého oleje ovládá skupina  podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Ten počátkem ledna řekl, že řešením vztahů Setuzy se státem by mohl být spíš  prostředník v podobě nového investora.

Přednostní právo na koupi Českého oleje, který ovládá přes 90 procent akcií Setuzy, tak získala PPF Investments. - více zde

Opce byla sjednána na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany vyřešit právě čtyřmiliardovou pohledávku státu za potravinářskou firmou. 

PPF Investments podle svého vyjádření za pohledávku nabídla 570 milionů korun, tedy o 105 milionů více než zaplatí PGRLF. O koupi vyjádřila zájem také rakouská investiční společnost HMH.

Dozorčí rada ČKA odsouhlasila i záměr převést dalších asi 191 pohledávek za zemědělskými a potravinářskými firmami v celkové výši 1,1 miliardy korun na PGRFL.