Chuchelská aréna před renovací a po ní: rodina Vítka na areálu nešetří

  • 3
Po víc jak třech měsících se Chuchle Aréna Praha otevřela širší veřejnosti. Areál dokončuje modernizaci, ve středu zároveň odhalil sochu Ocelového žraloka českého umělce Michala Gabriela. Dalším investicím paradoxně nebrání pandemie koronaviru a ekonomický útlum, ale pozemková situace.

V rámci uvolňování vládních opatření se chuchelských dostihů může od neděle účastnit tisícovka návštěvníků. Na tak zvaný Červnový handicap se přišlo podívat něco málo přes osm set lidí, což je podle ředitele areálu Martina Pecky pozitivní výsledek. „Vláda změnila možný limit počtu lidí na poslední chvíli, takže jsme akci ani nijak zvlášť nepromovali. Navíc v neděli nebylo úplně pěkné počasí, takže návštěvnost hodnotím kladně,“ uvádí Pecka.

Od roku 2018, kdy se chuchelské arény ujala rodina podnikatele Radovana Vítka, přesáhly investice do areálu 270 milionů korun. Součástí modernizace je nový parkurový areál, renovace prostor malé sázkové haly, restaurace, salonků i šaten žokejů. Přímo v tribunách vznikl hotel.

Chuchelská Aréna Praha před renovací a po ní

Dosavadní investice do samotného parkurového areálu uprostřed oválu dostihové dráhy dosáhla k hranici 110 milionů korun. „Nově zbudovaná infrastruktura má navíc využití nejen u parkurů, ale i u dalších akcí,“ říká Martin Pecka.

Ačkoli uzavření chuchelské arény způsobilo výpadek tržeb okolo čtyř milionů korun za duben a květen, největším zádrhelem dalších investic podle Pecky není ekonomická situace, ale nemožnost expandovat na přilehlé pozemky. Většina z nich totiž patří státu.

„Další investice nepřicházejí v úvahu. Devadesát procent pozemků patří státu, který zastupuje Dostihové závodiště Praha. Tedy státní podnik, jež je od roku 2016 v likvidaci. Potřebovali bychom tedy s ministerstvem zemědělství tuto situaci nějak vyřešit,“ komentuje Pecka.

Jenže názor resortu zemědělství zůstává od roku 2017, kdy ho vedl Marian Jurečka (KDU-ČSL), stejný. „Ministerstvo zemědělství nezměnilo své předchozí rozhodnutí ponechat dotčené pozemky v současné době ve vlastnictví státu,“ uvádí tiskový mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

„Z tohoto důvodu proto (ministerstvo zemědělství) ani nejedná s Radovanem Vítkem nebo s jiným subjektem o odprodeji či jiné formě převodu pozemků, byť zájem Radovana Vítka o předmětné pozemky evidujeme. Navíc jde o úkony, které by činil likvidátor státního podniku. Za současné situace nelze očekávat změnu postoje v nejbližší budoucnosti,“ uzavírá Bílý. 

Ve středu odhalila chuchelská aréna dílo českého sochaře Michala Gabriela. Jde o šestitunového ocelového žraloka. Zapůjčené umělecké dílo je k vidění v parkurové zóně.