Diskuze

ČEZ vybírá dodavatele paliva pro Temelín. Rozhodnutí učiní do konce roku

Energetická společnost ČEZ vybírá dodavatele paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín na dalších zhruba deset let. Jasno chce mít do konce letošního roku. Od roku 2010 palivo elektrárně dodává ruská společnost TVEL, předtím elektrárna používala palivo americké firmy Westinghouse.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jednoznačne jsem pro Rusko jak v palivu, tak i v dostavbě. V tomto je s nimi skvělá spolupráce již řadu let. A obě JE jsou na špičkové bezpečnostní úrovni.

0 0
možnosti

Doporučuji rozhovor Havlíčka pro HN, kde konečně přiznává, že tendr je špatný od začátku, ale prý za to může někdo jiný (bývalý vládní zmocněnec a další lidé podle Havlíčka). Konečně přiznal, že je to od začátku špatně připravené, ale chybí mu tam jeho sebereflexe.

Ono jde hlavně o to, jestli to takhle vůbec někdo může postavit. Teoreticky snad jen Rusové, prakticky ani oni ne. Je to strašně moc zpackané. Obávám se, že jsme jen ztratili spoustu času. Je to škoda, ale buďme upřímní. Nemá cenu v tom pokračovat, bez ohledu na to, jestli vyloučíme Rosatom nebo ne.

0 0
možnosti

Takže z hlediska energetické bezpečnosti země je úplně jedno kdo postaví novou elektrárnu. Palivo do ní si můžeme koupit kdekoliv jinde.

0 1
možnosti

Palivo budiž ze zákona odebráno pouze od dodavatele, který se zaváže k jeho zpětnému odběru a až poté platbou.

Jen tak lze zjistit skutečnou cenu atomové energie. A nepřenášet náklady na budoucí generace.

0 3
možnosti

Proč bychom jim měli vracet palivo které v budoucnu znovu využijeme?

1 0
možnosti

Tohle je obrovská strategická a bezpečnostní výhoda jaderné energetiky, že je možné skladovat zásobu paliva na dlouhé roky dopředu... Doufám, že dodávku vyhraje kterýkoliv západní dodavatel, pokud by byl vítězem TVEL, tak s dodáním celé zakázky ihned...

3 0
možnosti

J14a17n 86N65o45v97á34k

21. 4. 2021 16:57

Taky se časem může stát, že TVEL bude náš domácí výrobce a nebude s dodávkami problém:-)

1 0
možnosti
Foto

J39a31n 77V94a47l29a20l51í84k

21. 4. 2021 16:09

Palivo od firmy TVEL bere ČEZ pro Temelín od roku 2010, předtím používal palivo firmy Westinghouse.

no a také měli napsat že s tím palivem od Westinghouse byli problémy...

6 2
možnosti

Také by tam ale měli dopsat, že se ty problémy vyřešily konstrukční změnou a že naprosto stejné problémy má teď TVEL u svého paliva, které se snaží vyřešit stejně.

8 0
možnosti