Jan Střeleček vyhrál předkolo ve flairu.

Jan Střeleček vyhrál předkolo ve flairu. | foto: Havana Club Grand Prix

Čeští barmani se utkají o místa v kubánském finále

Nejlepší čeští barmani se v červenci utkají už popáté ve finále soutěže Havana Club Grand Prix. Nejlepší klasický barman i vítěz ve flair bartendingu získají právo reprezentovat Českou republiku na Havana Club Grand Prix International 2008 na Kubě.

Ve finále klasické soutěže připraví soutěžící čtyři porce soutěžního drinku včetně ozdoby v povinném šestiminutovém limitu. Každý soutěžní drink musí mít jako bázi rum Havana Club Aňejo Reserva nebo Havana Club Aňejo 7 Aňos.

Pořádající společnost Jan Becher-Pernod Ricard si dále stanovila podmínku, že soutěžní koktejl musí obsahovat ještě alespoň jednu přísadu z jejího portfolia. Finále klasické soutěže je určeno jen pro odbornou veřejnost.

Úkolem soutěžících v odvětví flair bude připravit v časovém limitu mezi pěti a šesti minutami jednu porci drinku Cuba Libre working flairem a jednu porci koktejlu Lights of Havana exhibičním/show flairem.

Working flair - triky prováděné v průběhu procesu přípravy nápojů, které práci viditelně nezpomalují. Working/pracovní flair lze používat během každodenní práce za barem. Je to druh flairu, který je stejně rychlý, ne-li rychlejší, než tradiční/klasický styl barmanské práce.
Show flair je prezentován především na barmanských soutěžích a společenských akcích. Vyžaduje speciální připravu a trénink. Fantazii barmana se meze nekladou. Může házet až čtyřmi lahvemi, nalévat z pěti šejkrů, používat speciální světelné efekty a podobně. Barmanova show je souborem drobných triků, pohybů a efektů, propojených do originální choreografie. Na tuto formu flairu nebývá v běžném barovém provozu většinou ani čas ani prostor.

Finále flair bartending soutěže je určeno pro širokou veřejnost, odehraje se ve čtvrtek 12. července od 19:00 hodin v Lucerna Music Baru v Praze.

PŘIPRAVTE SI SOUTĚŽNÍ KOKTEJLY I DOMA
Koktejl Cuba LibreCUBA LIBRE
4cl Havana Club Aňejo Blanco
cola
zástřik limetou
LIGHTS OF HAVANA
4 cl Havana Club Aňejo Blanco
2 cl Melon liqueur
2 cl Malibu
2 cl limetové šťávy
10 cl ananasový džus
7 cl pomerančový džus
ozdoba - ananas, třešeň