Česko nabídlo dluhopisy za miliardu eur

  • 11
Česko uvedlo na trh druhou sérii eurobondů. Patnáctileté dluhopisy o objemu jedné miliardy eur pomohou pokrýt vládní dluh. Přesné cenové podmínky zatím vláda nesdělila. Budou ale zřejmě výhodnější než byla loňská první emise.

Investoři mají za dluhopisy zaplatit 18. března a vláda jim má peníze vrátit 18. března 2020. Hlavními manažery emise jsou banky Deutsche Bank, ABN AMRO a JP Morgan.

Vydáním dluhopisu v cizí měně obchodovaného v zahraničí chce vláda rozšířit zásobárnu investorů do svých dluhopisů. Tím se snaží udržet na nízké úrovni náklady výpůjček i na domácím trhu, který nese hlavní tíhu financování vysokého rozpočtového deficitu a rostoucího státního dluhu.

Podle činitele ministerstva financí poptávka po dluhopisu snadno překonala nabídku. Zahraniční investoři kupují české eurobondy rádi, protože Česko vydává obligace v zahraničí jen zřídka. Podle agentury Reuters poptávají české dluhopisy zejména němečtí investoři.

První emisi eurobondů Česká republika vydala loni v červnu, kdy díky vysokému zájmu získala o polovinu více peněz, než plánovala. Tehdy objem desetileté emise dosáhl 1,5 miliardy eur a roční úroková sazba byla stanovena na 4,625 procenta.

Rovněž u nové emise se pomýšlelo na zvýšení objemu na 1,5 miliardy eur. Ministerstvo financí se však nakonec rozhodlo pro menší objem.

Vláda si páteční emisí zajistí ještě výhodnější financování dluhu než například Maďarsko. To v polovině února prodalo 15letý eurobond v objemu jedné miliardy eur.

,