České živnostníky v Unii nechtějí

  • 52
Když český montér vyrazí za zakázkou do Německa, může ho tamní úředník poslat pryč jen proto, že nemá předpisové nářadí. Kdyby však v unii prošel návrh na úplnou liberalizaci poskytování služeb, neměl by úředník žádnou zbraň, jak zahraniční síle bránit v práci.

Tak by si to alespoň přál předseda Evropské komise José Barroso, někdejší portugalský maoista, nyní považovaný řadou evropských socialistů za příliš velkého liberála.

Od odstranění posledních bariér v oblasti služeb si Barroso slibuje nastartování větší ekonomické konkurenceschopnosti Evropy.

Návrh komise zavádí nový princip "země původu". Pro české poskytovatele služeb by to znamenalo, že v jiné zemi EU mohou pracovat podle norem a pravidel svého státu.

Ale živnostníci především v Německu, kde nezaměstnanost stále stoupá, mají z takového kroku strach. Bojí, se, že je čeští či polští konkurenti vytlačí nižšími cenami a oni zkrachují.

Proto Německo, Francie a Belgie proti Barrosovu návrhu tvrdě bojují, a to i navzdory názorům ekonomů, že z dlouhodobého hlediska liberalizace trhu služeb povede ke vzniku nových pracovních míst i v dražším Německu.

Barroso v bruselském proreformním institutu Lisbon Council návrh komise hájil. Přesto bylo z jeho slov patrné, že hradbu odporu nejspíš neprorazí.

"Bez uvolnění trhu služeb se společenství nepohne z místa a nejvíce na tom budou tratit evropští spotřebitelé," apeloval Barroso, který staví na názoru, že služby v Unii jsou tak sladěné, že už je není nutné jakkoli regulovat.

"Při roztříštěnosti služeb by jiný postup znamenal, že bychom pro každou službu museli dělat legislativu, což nejde. Velmi odlišná pravidla v každém státě by takovou harmonizaci nesmírně ztěžovala," řekl Barroso a pustil se do kritiky "starých" členských zemí, které liberalizaci brání. "Někdy mám bohužel pocit, že staré země se snaží spíš před novými členy uzavřít."

Český vicepremiér Martin Jahn Barrosa podpořil. "Doufám, že si staré členské státy brzy uvědomí, že nemá cenu bránit se proti novým, protože konkurenceschopní můžeme být jedině všichni dohromady," řekl ČTK. Chápe však, že pro Německo může být nepříjemné, pokud některá pracovní místa získají místo Němců Češi nebo Poláci.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že Barrosův plán neprojde a komise jej bude muset přepracovat. V neděli se do Bruselu chystá první velká mnohonárodnostní demonstrace svolaná odbory právě na protest proti liberalizaci.

Ekonomičtí odborníci nicméně varují, že strach z konkurence z Východu uvrhne "stárnoucí" Evropu do nebezpečné letargie a stagnace a pak sotva bude moci konkurovat USA či Asii.

Předseda komise EU José Barroso se raduje poté, co europarlament schválil jeho pozměněný tým. (18. listopadu 2004)