Český textilní průmysl prošel 15letým pádem. Ilustrační foto.

Český textilní průmysl prošel 15letým pádem. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

České textilky jdou po letech opět nahoru

  • 5
Textilní průmysl v Česku má podle všeho své nejhorší roky za sebou. Loni poprvé od devadesátých let stouply tržby tuzemských závodů. Sice jen nepatrně, pád průmyslu je však podle lidí z oboru zřejmě u konce.

"Kdo z textilek přežil doteď, tak už ví, jak uspět," míní Josef Novák, prezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.

Tržby výrobců textilu a oděvů loni stouply o jedno procento, celkem prodali zboží za zhruba 55 miliard korun. Růst by mohl být ještě vyšší, kdyby tolik neposilovala koruna. Většina produkce jde totiž na vývoz. Vyplývá to z čísel Asociace, která má údaje ze všech textilek s více než dvaceti zaměstnanci.

Český textil, za socialismu jedno z hlavních odvětví, prošel za posledních patnáct let hlubokým pádem. Spousta velkých továren úplně zanikla hlavně kvůli dovozu levného textilu z Asie, ale i kvůli vysokým dluhům či chybám managementu.

"Nedá se jít cestou konkurence asijským výrobcům. Je potřeba hledat výrobky, které nemají," říká Novák.

I loni přitom pokračovaly další krachy textilek, skončila například Tiba z Dvora Králové. Problémy však mají ještě další, velké propouštění ohlásil například Slezan Frýdek- Místek.

Lidí ubývá, platy jsou nízké
Razantní zeštíhlení je poznat i na počtech zaměstnanců. Za loňský rok opustilo jeden z nejhůře placených oborů téměř šest tisíc lidí, tedy téměř desetina všech. Jejich průměrný plat sice loni podle tabulek stoupl o osm procent, nicméně s částkou 13 961 korun zaostává o šest tisíc korun za celostátním průměrem.

"V těch číslech nejsou malé dílny, kde jsou platy ještě nižší," podotkla šéfka textilních odborů Miroslava Palečková.

Ještě v roce 1990 v textilu pracovalo čtvrt milionu lidí a v některých regionech byl dominantním zaměstnavatelem. "Přežily firmy, které jsou i přes nepříznivý kurz koruny schopné zboží prodat," dodala Palečková.

Textilní odboráři dojednali se zaměstnavateli letos kolektivní smlouvu vyššího stupně, která lidem v oboru zajišťuje růst platů nejméně o inflaci. Některé textilky však přidaly už loni skokově: například broumovská Veba o 11 procent.

Český textil táhnou hlavně firmy, které vyrábějí materiály na technické využití, například pro automobilky nebo do stavebnictví. Potvrzuje to i žebříček deseti největších firem v oboru sestavený společností CreditInfo. Čtyři největší (Borgers CS, Juta, Kordárna, HP-Pelzer) se zabývají technickým textilem, pouze Nová Mosilana a Veba se této odnoži nevěnují.

Naopak oděvní firmy, pokud nevyrábějí většinu produkce v Asii, pokračují v pádu: loni jejich tržby klesly o téměř deset procent. Lidé z oboru však věří, že textil má už své nejhorší časy za sebou.

"Čína už trošku vyčpěla. Nejsou schopni držet kvalitu, lidé se už začínají od extrémně levných oděvů odklánět," míní děkan Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci Jiří Militký. Textilní asociace má v plánu žádat na vzkříšení oboru i peníze z Evropské unie, například chce zavést i společnou značku pro české výrobce.

. Český textil 2007

             Tržby výrobců
textil      46,2 mld. Kč (+3 %)
oděvy    8,5 mld. Kč (–9 %)
celkem  54,7 mld. Kč (+1 %)

             Počet zaměstnanců    Průměrná mzda
textil      36 048                        15 005 Kč
oděvy   18 480                        11 908 Kč
celkem  54 828                       13 961 Kč

Pramen: ATOK