Česká měna opět posílila na historické maximum

Česká měna opět posílila na historické maximum | foto: David Votruba, iDNES.cz

Česká měna posunula maximum k euru

  • 15
Česká měna posílila na historické maximum. Dosavadní rekord ze srpna, kdy se euro obchodovalo za 27,96 koruny, vylepšila o desetník. Nový rekordní kurz se během pondělka pohyboval kolem 27,86 Kč za euro, uvedla Raiffeisenbank.

"Po zářijové přestávce, kdy se koruna obchodovala na slabších úrovních, přichází další série útoků na historická maxima," komentuje vývoj kursu Tomáš Vlk z Patrie Online.

Koruně podle Vlka pomohl rostoucí zájem o měny celého středoevropského regionu. Na maximech za posledních pět měsíců se pohybují i kurzy polského zlotého a maďarského forintu.

Koruna může během dneška svůj rekord ještě vylepšit, domnívá se Tomáš Vlk.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl čeká ke konci roku kurs 27,80, na konci příštího roku pak 27 korun za euro. "Vidím jediné riziko k oslabení měny a tím jsou nezodpovědné veřejné finance a následné snížení ratingu České republiky," uvedl Michl.

Měna podle něj posiluje kvůli dobrým výsledkům české ekonomiky. "Dalším důvodem je pak riziko zpomalení americké ekonomiky - velcí investoři přehodili výhybku na náš region," dodal Michl.

Posílení koruny by podle něj mohlo být také signálem pro Českou národní banku k odložení dalšího růstu sazeb.