Češi si v cizině vydělali skoro 14 miliard

  • 3
Češi loni v cizině slušně vydělávali. V porovnání s rokem 2002 inkasovali za svou práci téměř o třetinu víc, celkem 13,9 miliardy korun. České firmy ovšem za práci cizinců zaplatily ještě mnohem více. Přes třicet miliard.

"Ve srovnání s tím, kolik se v české ekonomice vyplatí ročně na mzdách, je však podíl české práce v cizině zanedbatelný," upozornil ve své analýze Český statistický úřad.

Nepředstavuje ani 1,4 procenta mezd a platů v sektoru domácností.

Za silným růstem objemu příjmů z práce stála v loňském roce i slábnoucí koruna, ovšem dynamika v eurech je podle ČSÚ rovněž silná. Češi si vydělali 437,1 milionu eur, což je meziročně zhruba o čtvrtinu více.

V oblibě vede Německo
Podle dat zjištěných ČSÚ výběrovým šetřením pracovních sil a propočítaných ČNB v bilanci výnosů běžného účtu platební bilance se zájem Čechů o práci soustřeďuje především na Německo, Rakousko, Velkou Británii a Itálii. Odtud také přichází do Česka nejvíce peněz.

Jen z Německa si Češi přivážejí každé tři měsíce zhruba 1,2 miliardy korun.

NEJČASTEJŠÍ CÍLE ČECHŮ
Země Počet Čechů Mzdy 2003
Německo 7 220 4,9 mld. Kč
Rakousko 3 097 2,0 mld. Kč
Británie 4 361 1,3 mld. Kč
Itálie 1 284 0,5 mld. Kč
"V případě všech čtyř zemí jsou objemy peněz vydělané českými pracovníky podstatně vyšší než úhrn mezd, které si odvážejí občané těchto zemí zaměstnaní v Česku a tento rozdíl se zvětšuje," dodávají statistici.

Loni pracovalo v zahraničí podle výběrového šetření pracovních sil 22 900 Čechů, z toho 14 900 legálně. Přibližně každý třetí působil v Německu. Následuje Británie a Rakousko.

"Z pohledu delšího časovém horizontu však počet zaměstnaných v Německu klesá, v Rakousku spíše stagnuje. Rychle však rostou počty Čechů vyjíždějících za prací dál než do uvedených sousedních zemí, zejména do Británie," uvedl ČSÚ.

Z cizinců vedou Slováci a Ukrajinci
Koncem roku 2003 pracovalo v tuzemsku téměř 140 tisíc zahraničních pracovníků, z toho zhruba 58 tisíc Slováků.

Občanů Ukrajiny s vydaným pracovním povolením pracovalo koncem roku 2003 v Česku více, než cizinců všech ostatních národností dohromady (bez započtení Slováků) - celkem 22 600.

Výdělky Ukrajinců ale podle statistik meziročně výrazně klesají, a to i přesto, že počet vydaných pracovních povolení roste. Loni činily příjmy Ukrajinců z práce v Česku 6,6 miliardy korun. Předloni to přitom bylo 8,7 miliardy a roce 2001 dokonce přes deset miliard korun.