Češi mohou od dnešního dne bez problému pracovat v Lucembursku. Německo se otevírá technikům.

Češi mohou od dnešního dne bez problému pracovat v Lucembursku. Německo se otevírá technikům. | foto: Profimedia.cz

Češi mohou volně pracovat v Lucembursku, v Německu jen technici

  • 39
Češi, kteří přemýšlejí o práci v cizině, se mohou bez problému ucházet o práci v Lucembursku. Tento stát jim totiž od 1. listopadu zaručuje stejné podmínky na pracovním trhu jako rodilým Lucemburčanům. Zaměstnání budou moci Češi získat snadněji také v Německu, avšak pouze ti, které místní firmy postrádají.

Do Německa mohou od čtvrtka za prací vycestovat jednoduše především elektroinženýři, odborníci z automobilového průmyslu či strojaři. Na rozdíl od současnosti je nečekají zdlouhavé byrokratické procedury.

Byrokracie se ale zjednoduší i u těch zahraničních uchazečů, kteří v Německu získali vysokoškolský diplom. Nezávleží přitom na tom, jaký obor vystudovali.

Plán pootevřít dveře pracovníkům z Východu prezentovala na konci srpna německá kancléřka Angela Merkelová. Zemi ke změně pracovní politiky přiměl hlavně nedostatek vlastních odborníků, který limituje německé firmy v jejich rozvoji. - více zde  

V současné době pracuje v Německu více než 12 tisíc lidí, uvedla ČTK.

Lucembursko šlo dál než Německo
Lucembursko bylo v otevírání svého pracovního trhu odvážnější. Zrušilo totiž všechna omezení, která dosud pro zaměstnance z deseti zemí, které rozšířily Evropskou unii v květnu 2004, platila.

Češi tak již nebudou muset žádat úřady o pracovní povolení. Povinná bude pouze registrace pro účely sociálního pojištění, tedy u lucemburského úřadu sociálního zabezpečení Centre Commun de la Sécurité Sociale. Tu by měl provést s pracovníkem jeho zaměstnavatel.

Lucemburský pracovní trh je malý, Čechů se v něm doposud uplatnilo jen několik stovek. Z nich pracuje velká část pro evropské instituce. Zbytek lidí nalezlo zaměstnání v místních bankách či velkých nadnárodních podnicích, které mají v Lucembursku sídlo, doplnila agentura.