Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Adentech s.r.o.

Autem a noc v hotelu. Češi utratí za letní dovolenou 23 tisíc

  • 106
Ubytování v soukromí přes portály, jako je například Airbnb, vzbuzuje mezi stálými obyvateli velkých měst nevoli. Češi ho však při plánování své letní dovolené prakticky nevyužívají. Jak ukazuje aktuální průzkum Poštovní spořitelny pro MF DNES, polovina rekreantů přenocuje na dovolené v hotelu nebo penzionu. V průměru utratí za dovolenou 23 tisíc korun. Nejčastěji volí dopravu osobním vozem.

Ubytování přes Airbnb si najdou jen tři procenta Čechů. Častěji volí ubytování v kempu, apartmánovém domě nebo na vlastní chatě či chalupě. „Patnáct procent lidí uvedlo, že na dovolenou vůbec nejezdí. Nejčastěji se jedná o respondenty, kteří jsou starší 55 let,“ říká ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

Jiný aktuální průzkum Raiffeisen stavební spořitelny dokonce ukázal, že na dovolenou nejezdí téměř každý čtvrtý Čech.

Řadě z nich pobyt mimo domov nedovolí jejich finanční situace. Na dovolenou si přitom půjčuje zhruba tři procenta Čechů.

Dovolená na dluh

„Brát si úvěr na dovolenou je z ekonomického hlediska holý nesmysl. Některé domácnosti se však nacházejí pod tlakem svých známých nebo sociálních sítí, na které se s oblibou věší fotografie právě z dovolených,“ říká ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

V průměru však podle něj vzroste průměrný výdaj za dovolenou asi o šest procent na 23 tisíc korun. Většina Čechů si může nákladnější dovolenou dopřát díky rekordnímu růstu mezd v posledních letech.

Částečně je k tomu ale „nutí“ vyšší ceny zájezdů a pobytů v zahraničí. A to nejen kvůli dražším nákladům, na něž doléhá vyšší inflace, ale také kvůli oslabení koruny, které prodraží pobyt v některých oblíbených destinacích.

Češi a letní dovolená

Z průzkumu pro Raiffeisen stavební spořitelnu navíc plyne, že více než polovina dovolenkářů, přesně 57 procent, každoročně vybírá pro svou dovolenou nové země a místa, dalších 28 procent pak mění alespoň letovisko v rámci jednoho státu.

Data Českého statistického úřadu ukazují, že v posledních letech zůstává nejoblíbenějším místem Chorvatsko, kam vyjede na delší dovolenou přes 800 tisíc lidí. Jedinou výjimkou byl rok 2015, kdy – zřejmě v souvislosti s uprchlickou krizí – prudce vyskočil zájem dovolenkářů o Slovensko. Země pod Tatrami se však těší rostoucí oblibě i dlouhodobě, loni se stala druhou nejoblíbenější destinací. Na této pozici vystřídala Itálii.

Podle údajů cestovní agentury Invia, která prodává nejvíce online zájezdů, je v prvním červencovém týdnu největší zájem o Řecko, Turecko a Bulharsko. To však neznamená, že by lidé na Chorvatsko letos zanevřeli. Většinou si ale zařizují dovolenou po vlastní ose, což ukazuje i způsob, jak se tam dostanou.

Na dovolenou autem

Jak upozorňuje Kovanda, Češi vyrazí podle statistiky Eurostatu zhruba na osmdesát procent všech dovolených osobním autem. Vyšší podíl v Evropské unii mají už jen Slovinci.

Na jistý individualismus při cestování poukázal i průzkum Poštovní spořitelny. „Možnost cestování ‚na vlastní pěst‘ raději volí téměř dvě třetiny populace. Služby cestovních kanceláří přesto s oblibou využívají, rádi ji ale prostřídají s dovolenou podle svých vlastních plánů. Výhradně s cestovní kanceláří cestuje pouze pět procent dotázaných,“ říká Hanzelka.

Zároveň se však ukazuje, že turistům, kteří jedou za hranice bez cestovky, se častěji přihodí nějaká nepříjemnost. Každý pátý z nich například na své cestě zažil zranění. Zatímco cestovatelé, kteří se spoléhají na cestovní kancelář, se zranili jen ve 13 procentech případů.

Častěji také ztrácejí své doklady. Zmeškání letadla nebo autobusu je naopak častější u organizovaných turistů. Z průzkumu vyplývá, že Češi zatím mají raději své peníze při pobytu v zahraničí ve své peněžence, kde jsou hned na očích. „Situace se ale rok od roku mění a lidé stále častěji využívají bezhotovostního placení. Celá čtvrtina dotazovaných již platí za hranicemi výhradně platební kartou a zbavuje se tím řady starostí spojených s používáním mincí a bankovek,“ dodává Hanzelka.

Podle statistiků loni stoupl o víc než třetinu počet kratších cest českých občanů do zahraničí. Ti tradičně mířili nejčastěji na Slovensko a do Rakouska. Polovina lidí bydlí na dovolené v hotelu nebo v penzionu. Nejoblíbenějšími zahraničními destinacemi zůstávají Chorvatsko, Slovensko a Itálie.