Jedno ze vzorových polí na české vzorové farmě v Kuembě.

Jedno ze vzorových polí na české vzorové farmě v Kuembě. | foto: Milan Vodička, MF DNES

Češi se vrací do Angoly. Afričané chtějí pivo a zemědělskou techniku

  • 17
Vedení České exportní banky v pátek podepíše dohodu o spolupráci se státní bankou Angoly Banco de Desenvolvimento de Angola. Smlouva umožní financování exportu do africké země, který od únosu československých expertů v osmdesátých letech skomíral.

Česko-angolská spolupráce skončila v minulosti tragicky. V roce 1983 zajala milice UNITA ve vesnici Alto Catumbela 66 Čechoslováků, kteří pracovali v tamní továrně na výrobu papíru. Mezi rukojmími bylo i 21 dětí, přičemž poslední z rukojmích byli propuštěni po více než roce (více čtěte zde). Zájem státu angažovat se v nestabilní africké zemi na desetiletí uvadl.

Česká exportní banka (ČEB) spolu se státní Banco de Desenvolvimento de Angola v pátek podepíší dohodu o spolupráci. Jde o vůbec první podobnou dohodu mezi českou a angolskou bankou.

„Česká republika je potenciálním dodavatelem strojů a zařízení, které angolští investoři potřebují,“ prohlásil šéf angolské banky Manuel Neto Costa. Podle ředitele ČEB Karla Bureše dohoda umožní zajistit financování českého exportu do Angoly. „Angolští podnikatelé se vážně zajímají o českou zemědělskou techniku a živě se jedná o dodávce v oblasti pivovarnictví,“ dodal Bureš.

Zájem je o minipivovary

Podle Jana Korbela z česko-angolské společnosti K+M, který v Angole částečně žije, je právě zemědělství exportním odvětvím s největším potenciálem. Ten si sice nemyslí, že by mohl vzniknout projekt velkého pivovaru, o dodávky technologií pro minipivovary ale zájem je. A stejně tak o technologie pro chov dobytka nebo krmiva.

Už v květnu přijela delegace podnikatelů do Brna, kde se setkala s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou. Země produkuje jen základní komodity a většinu potravin dováží. Stát se chce proto posunout k větší soběstačnosti a investice do zemědělství jsou prioritou. „Chtějí si suroviny sami zpracovávat,“ dodal Jurečka.

Podle Korbela navázání spolupráce nahrává skutečnost, že se situace v zemi pomalu zlepšuje. „V minulých dvou třech letech měla Angola problémy, to se ale změní s volbami, které proběhnou letos,“ říká.

V posledních letech se český export do Angoly pohyboval kolem půl miliardy korun ročně. Výjimkou byl rok 2015, kdy náhle vystřelil ke dvěma miliardám, ale loni se vrátil k obvyklým hodnotám. Podle dat Českého statistického úřadu v daném roce masivně narostl vývoz kovových trubek a profilů. Dovoz do Česka oproti tomu dosahuje hodnoty v řádu stovek tisíc korun ročně.