ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Benzin je nejlevnější za téměř jedenáct let

  • 137
Ekonomický útlum, mizivý zájem o ropu a klesající ceny této suroviny se přenášejí už i na čerpací stanice. Češi v těchto dnech tankují nejlevnější benzin od jara 2009.

Podle údajů společnosti CCS klesla v pátek průměrná cena litru Naturalu 95 na 26,38 Kč. „Levněji se tento druh benzinu v Česku prodával naposledy 11. května 2009, tedy před takřka jedenácti lety,“ upozornil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Litr nafty se prodává v průměru za 26,58 Kč za litr. „Je tak nadále nejlevnější „pouze“ za období od května 2016,“ dodává Kovanda.

Vývoj cen benzinu a nafty v letech 2008-2020. Zdroj: CCS

Klesající ceny pohonných hmot jsou odrazem zhroucení trhu s ropou, na kterém se během týdne určité typy kontraktů na americkou ropu prodávaly dokonce za záporné ceny.

Analytici se proto domnívají, že pokles cen u benzinových pump není ještě u konce, „Průměrné ceny pohonných hmot v nejbližších týdnech poklesnou až o další jednu korunu. Následně by měla přijít stabilizace. Na konci pololetí by se tak průměrná cena měla pohybovat v rozmezí 26 až 27 korun za litr. Samozřejmě u nejlevnějších čerpacích stanic bude možné nadále tankovat za přibližně 23 až 24 koruny za litr,“ řekl ČTK v úterý analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Benzinový byznys se otřásá. Čerpacím stanicím hrozí krach, malé jsou první na ráně

Cena benzinu se podle Kovandy v době koronavirové krize ocitá pod větším tlakem než cena nafty, neboť nafta se využívá také třeba v průmyslu. Její využití tak není dotčeno tak výrazně současnými omezeními jako využívání benzinu v osobní automobilové dopravě. Nafta se také využívá v dopravě nákladní a kamionové, která je z důvodu nutnosti zásobování omezena méně než osobní doprava.

„Zároveň se objevují náznaky, že poptávka po ropě a obecně energiích se ocitá na svém dně a bude dále už spíše růst. Například němečtí průmysloví giganti typu Volkswagenu nebo BASF signalizují, že poptávka po energiích nyní poroste, ruku v ruce s pozvolným opětovným otevíráním nejsilnější evropské ekonomiky,“ připomíná Kovanda.