(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Ceny pražských bytů se od roku 1998 ztrojnásobily. Rostou i nadále

  • 155
Ani krize nezastavila cenový růst českých bytů, které v některých oblastech oproti roku 2005 podražily o více než 76 procent. V hlavním městě se ceny od roku 1998 více než ztrojnásobily a podle odborníku rostou i nadále.

„Za posledních dvanáct let činil průměrný růst cen nemovitostí v Praze 6,17 % za rok, a to i přes krizi, která začala v roce 2008. V hlavním městě se ceny od roku 1998 do poloviny roku 2017 více než ztrojnásobily.“ říká ředitel Rentiero.cz Jaromír Muchka. 

V období posledních tří let vzrostla cena bytu v Česku o 30 %, mezi lety 2005 a 2017 o více než 64 %. V Praze byly obě hodnoty o dalších deset procent vyšší. Vyplývá to z nových údajů Českého statistického úřadu a dat společnosti Rentiero.cz, která se specializuje na online investování do nemovitostí.

Průměrný roční růst cen nemovitostí

Ceny v období dvaceti let průběžně klesaly i stoupaly, od roku 2012 ale jen rostou. Podle analytiků Rentiero.cz pokles nehrozí ani v případě krize. „Cena bytů v lukrativních lokalitách bude z dlouhodobého hlediska růst, to je patrné nejen z uvedených dat, ale i z historických zkušeností ze zahraničí,“ vysvětluje Muchka s tím, že jejich společnost pro investory vyhledává byty v centru či širším centru Prahy o velikosti 1+kk až 3+1, po kterých je největších poptávka.

Navzdory tomu, že cena bytů v hlavním městě začala na konci loňského stagnovat a lehce klesat, ceny nemovitostí v Praze letos opět rostou. „Růst cen nových pražských bytů je nad očekávání silný. Developeři s něčím takovým v letošním roce už moc nepočítali. Na druhou stranu je třeba říci, že vzhledem k momentální situaci v oblasti výstavby nových projektů i vzhledem k postupnému zhoršování podmínek financování nákupu nemovitosti je růst z prvního čtvrtletí „labutí písní“ dramatického cenového nárůstu, který registrujeme od začátku roku 2016,“ uvedl hlavní ekonom Cyrru Lukáš Kovanda.

Růstové tempo se podle něj a dalších analytiků bude zpomalovat. „Ceny nemovitostí doposud rostly, byť se dá očekávat, že současný stav už v letošním roce nevydrží. Pokud v minulém roce ceny nemovitostí rostly dvouciferným tempem, v letošním roce začnou ceny stagnovat. Již nyní pozorujeme, že se tak začíná dít,“ řekl Milan Žák ze společnosti REMAX.

Zveřejněná data z Prahy obsahují čísla z bytových jednotek po celém městě,
tedy i za byty v panelových domech v okrajových částech, které jsou mnohdy cenově nadhodnocené a nejvíce ohrožené případnou krizí.