Burza ukázala sérii pivních unikátů

Pivní plechovky, tácky, etikety i vývěsní štíty byly o víkendu k vidění na burze pivních kuriozit v Praze. Na burze se sešlo několik set sběratelů z Česka i okolních států. "Zájemců o podobné kuriozity je stále více," míní organizátor Václav Soukup.

Nadšenci sbírají všechny předměty, které souvisí s pivem, jeho výrobou, konzumací i prodejem. Nejvzácnější jsou předměty, které jsou distribuovány pouze k určité příležitosti, nebo historické výrobky. "Vznikají například série pivních plechovek, kterých jako u známek není víc než třicet kusů," uvedl Soukup.

Sběratelské burzy už nefungují stejně jako před deseti lety. Dříve se předměty podle Soukupa spíše vyměňovaly, dnes se kupují a prodávají. "Směnnost momentálně není možná, předměty mají pro každého jinou hodnotu," doplnil.

Soukup vlastní i nejstarší pivní plechovku na světě, která byla vyrobena v roce 1935 ve Spojených státech. Její hodnotu na sběratelském trhu odhaduje na 3000 dolarů, což je asi 75.000 korun.

Sám se snaží získat po jedné plechovce z každého světového státu, ve své sbírce už jich má 192. Kvůli své zálibě sleduje historický i politický vývoj ve světě. "Například po rozpadu bývalého Sovětské svazu vzniklo kolem 40 nových států, to běžného občana nezajímá," míní sběratel.