Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar | foto: MF DNES

Budvar měl loni čtvrtý nejvyšší výstav v historii

  • 11
Budějovický Budvar má za sebou úspěšný rok. Jeho sládci uvařili 1,253 milionu hektolitrů, což bylo meziročně o 8,7 procenta více. Ve stodvanáctileté historii pivovaru to byl čtvrtý nejvyšší výstav.

"Ceníme si především výsledků na domácím trhu. Navýšení našeho prodeje v České republice je mnohem vyšší, než byl růst české spotřeby," řekl obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt.

Pivovar prodal v tuzemsku přes 666 hektolitrů, meziročně o 11,5 procenta více. Spotřeba piva na českém trhu přitom vzrostla jen asi o jedno procento na celkových 16,4 milionu hektolitrů.

K nárůstu domácích prodejů výrazně přispěla nová značka piva Pardál. Prodává se od loňského března pouze v jižních Čechách. Letos se prodej novinky rozšíří na celé území České republiky.

"Pivo Pardál se těšilo mimořádnému zájmu zákazníků a výsledky jeho prodeje několikanásobně předčily původní očekávání," uvedl mluvčí pivovaru Petr Samec.

Budvar si loni výrazně polepšil v zahraničí, kam vyvezl nejvíce piva ve své stodvanáctileté historii. Export do třiapadesáti zemí dosáhl objemu 587 tisíc hektolitrů piva, meziročně o 5,8 procenta více. Na vývozu se podílel především světlý ležák Budweiser Budvar.

"Rekordní objem exportovaného piva považujeme za velký úspěch. Většinu našich prodejů realizujeme v zemích Evropské unie, kde spotřeba piva většinou stagnuje nebo klesá,“ dodal Chrt.

Budvar loni výrazně vylepšil výsledek z roku 2006, kdy jeho výstav poskočil o pět procent na 1,152 milionu hektolitrů. Přiblížil se tak rekordu z roku 2000, kdy uvařil 1,347 milionu hektolitrů piva.