Sekt, šumivé víno

Sekt, šumivé víno - Sekt, šumivé víno | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Bohemia Sekt posílil, čeká rekordní tržby

  • 3
Společnost Bohemia Sekt, největší výrobce šumivých vín v Česku, má za sebou velmi dobrý rok. Firma posílila svou pozici na trhu sektů a kvalitních klidných vín. Generální ředitel Josef Vozdecký očekává růst tržeb, které budou možná rekordní.

Vinařství předloni utržilo 1,6 miliardy korun. Loňské tržby podle Vozdeckého tuto částku překonají, o kolik přesně, ale firma ještě nemá spočítané.

"Každopádně za sebou máme velmi úspěšný rok," zhodnotil Vozdecký. Podle předběžných odhadů společnost prodala přibližně 11,4 milionů lahví sektu, což představuje desetiprocentní meziroční nárůst.

Zhruba třetina všech sektů se prodala na konci roku, který je v prodejích tradičně nejsilnějším obdobím. "Na konci roku prodáme každoročně 3,5 milionu lahví sektů, loni jsme prodali přibližně 3,8 milionů lahví," uvedl Vozdecký.

Levná vína propadají
Firma si polepšila také v kategorii kvalitních jakostních a přívlastkových klidných vín, na jejichž výrobu se vedle sektů zaměřuje. "V kategorii klidných vín se prodeje zvýšily přibližně o tři procenta," odhadl Vozdecký.

Ztrátu naopak firma zaznamenala na trhu levných stolních vín, kde ji válcuje levnější zahraniční konkurence. Propad je podle Vozdeckého patrný zejména u vín v nápojových kartonech.

Společnost chce levná vína i přes propad dále vyrábět. "Ještě je to pro nás zajímavé, ročně jde o několik milionů prodaných kusů v této kategorii. Marketingově ale na tomto trhu nijak soupeřit nebudeme," vysvětlil Vozdecký.

Uskupení Bohemia Sekt tvoří osm společností. Vedle Bohemia sektu ze Starého Plzence jde ještě o značky jako Víno Mikulov, Habánské sklepy, Vinařství Pavlov či Chateau Bzenec. Po předloňské akvizici společnosti
V & S lihoviny má v portfoliu i značky, jako je Pražská vodka nebo Dynybyl, Nordic Ice a Silver Ice.

Vinařské uskupení ovládá prostřednictvím německé společnosti Henkell & Söhnlein koncern Dr. Oetker.