Bezobalu. Jádrem prodejny je suché, sypané zboží jako rýže, luštěniny,...

Bezobalu. Jádrem prodejny je suché, sypané zboží jako rýže, luštěniny, obiloviny, vločky nebo různá semínka. | foto:  František Vlček, MAFRA

Došly síly, energie i peníze. Pražské prodejny Bezobalu končí

  • 447
Pražská síť bezobalových prodejen potravin a drogerie Bezobalu končí. Ze stávajících tří obchodů by mohla zůstat pouze prodejna v Praze 6, uvedli na facebookovém účtu zástupci neziskové organizace Bezobalu. Rozhodnutí ukončit činnost zdůvodnili náročnou finanční situací související s epidemií covidu-19. Na oznámení o konci prodejen upozornil web Deník N.

„Je nám to strašně líto, ale v následujících týdnech budeme postupně vyprodávat zboží a zavírat. Prodejny i neziskovku s její osvětovou činností,“ oznámil spolek Bezobalu. O přesných termínech zavírání prodejen bude zákazníky informovat.

Podle organizace se před covidovou pandemií dařilo být alternativou pro zákazníky, kteří se vydali na cestu k udržitelnému životu.

„Ale z událostí posledních tří let jsme se nikdy naplno nevzpamatovali,“ uvedli zástupci spolku, podle kterých došly síly, energie i peníze. Jako poslední nadějí označili snahu o záchranu jeho nejstarší prodejny poblíž stanice metra Hradčanská v Praze 6.

Prodejny Bezobalu nabízejí trvanlivé potraviny, čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu od českých biofarmářů. Sortiment zahrnuje rovněž ekologickou drogerii a přírodní kosmetiku.

Lidé v nich nakupují zboží do vlastních, znovupoužitelných nádob, aby minimalizovali odpad z jednorázových obalů. Provozovatelem prodejen je společnost Nekonzum, jejímž zakladatelem a hlavním podílníkem je nezisková organizace Bezobalu.

Nakupujete (nakupovali jste) v prodejnách Bezobalu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 27. července 2023. Anketa je uzavřena.

U zrodu spolku Bezobalu v březnu 2013 stála čtveřice iniciátorů inspirovaná bezobalovým obchodem Unpackaged. První objednávky potravin přijímali pro uzavřený okruh několika rodin.

Postupně ale okruh zákazníků rozšiřovali a v květnu 2015 si pronajali prostory bývalých skladů na dvorku v Bělehradské ulici v Praze 2. V září 2018 spolek otevřel druhou pobočku, kterou byl obchod v Praze 6. V současnosti má řetězec Bezobalu tři prodejny, kromě Dejvic také na Vinohradech a na Florenci.

,