Bez Dvořáka se v Nově neobejde ani nový majitel

Když majitel největšího českého finančního impéria PPF Petr Kellner vybíral, koho postaví do čela Novy, sáhl po Petru Dvořákovi (40), který mu předtím vedl koupi malé internetové eBanky.

Do té doby málo známý manažer skupiny PPF se stal mediální tváří a zároveň člověkem, který musí vyvést televizi ze spletité pavučiny soudních sporů.

Riskantní transakce, při nichž PPF ovládla největší soukromou televizi a zaplatila téměř miliardový dluh za Vladimíra Železného, zvládl.

Na Novu přivedl kopii světového trháku Česko hledá SuperStar, ale televize musela stáhnout dva pořady, které měly být symbolem její nové éry (např. reality show Milionový pár).

Zabránit poklesu divácké sledovanosti z vrcholu, kterou vydobyl Vladimír Železný, se Dvořákovi nepodařilo. Nova se však pustila do vlastní tvorby. Má velmi úspěšný seriál Pojišťovna štěstí a pouští se do produkce filmu.

Pro PPF, coby finančního investora, však bylo zásadní, že se Nova vyhoupla na pozici nejziskovější televize v Evropě. Koncem loňského roku získala Dvořákova práce v hitparádě investičních akcí PPF nejvyšší příčku. Americká firma CME Ronalda Laudera zaplatila za televizi Nova patnáct miliard korun. Zisk z prodeje Novy tak dosáhl až deseti miliard.

Staronoví majitelé Novy s Dvořákem počítají i dál. "Úspěšný tým se nepřepřahá. Zůstane na svém místě," řekl jen pár hodin po podepsání smlouvy s PPF šéf CME Michael Garin.

Novým úkolem Dvořáka je vést jednání s posledním ze spolumajitelů Novy z dob Železného Petrem Kršákem o odprodeji jeho podílu. Dohoda s ním by přitom televizi zbavila i zátěže několika žalob.