Malajsijská automobilka Proton chce vyrábět auta určená muslimům. V každém voze má být například zabudován kompas a přihrádky na Korán a šátky.

Malajsijská automobilka Proton chce vyrábět auta určená muslimům. V každém voze má být například zabudován kompas a přihrádky na Korán a šátky. | foto: Profimedia.cz

Automobilka Proton chce vyrábět první „islámský“ vůz

  • 75
Malajsijská automobilka Proton chce vyjít vstříc potřebám muslimů a vyrobit pro ně první "islámský" vůz na světě. Auto vybaví vším, co muslimští řidiči potřebují - například kompasem, který motoristy nasměruje k Mekce, nebo přihrádkami na Korán a šátek.

"Zjistíme, jaký automobil budeme moci vyvinout a pak vyrábět v Malajsii, Íránu nebo Turecku," řekl šéf Protonu Syed Mohamed Tahir na návštěvě Íránu.

Někteří zákazníci automobilek slyší na dobré bezpečnostní prvky, jiní na ekonomický provoz, ale Proton se domnívá, že odhalil to, co trhu chybí - auto určené přímo muslimům, uvedl server BBC News.

Proton by "prodejní trhák" potřeboval. Ačkoliv jeho auta dominují místním silnicím, firma se potýká s potížemi od doby, kdy tamní vláda dala zelenou většímu dovozu zahraničních značek, dodal server.

Automobilka hospodaří se ztrátou 
Státem vlastněné automobilce klesají prodeje a firma je již pět čtvrtletí po sobě ve ztrátě. Proto hledá již dlouho zahraničního partnera, zatím však bezvýsledně.

Malajsijská vláda naznačuje, že je ochotna prodat podíl v Protonu nějaké světové automobilce, a jedná s německým Volkswagenem i americkou automobilkou General Motors.

Šéf Protonu věří, že právě společný podnik vyrábějící "muslimská auta" pomůže firmě snížit náklady na vývoj, zvýšit objem produkce a zlepšit efektivnost výroby.

,