V Telnici jezdí místo autobusu hasičská avia.

V Telnici jezdí místo autobusu hasičská avia. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Autobusy v Ústeckém kraji nejezdí, řešení se vzdálilo

  • 128
Velká část Ústeckého kraje je už třetí den bez autobusové dopravy. A situace se s největší pravděpodobností brzy nezmění. Společnost ČSAD Česká Lípa, která měla zajistit autobusovou dopravu po Dopravním podniku Ústeckého kraje, vzala zpět své žádosti o vydání licencí.

Ústecký hejtman Jiří Šulc řekl, že znovu vyzval ČSAD Česká Lípa k jednání. Zvažuje ale i další varianty, kterých prý je několik. Může to být například nalezení třetího dopravce, případně žádost na soud, aby vydal předběžné opatření.

Ředitel ČSAD Česká Lípa David Mahdal tvrdí, že podmínky, za kterých chtěl Ústecký kraj vydat jeho společnosti licence, jsou za hranou zákona. Proto jsou pro firmu nepřijatelné.

„Nikdo nemůže po ČSAD Česká Lípa spravedlivě požadovat, aby se zavázala na základě nezákonného postupu kraje přepravovat denně zhruba 60 tisíc občanů do práce, k návštěvám zdravotnických zařízení, k jednání do úřadů, a plnila tak veřejnou službu,“ uvedl Mahdal.

Někteří starostové vyčítají Ústeckému kraji, že vypověděl smlouvu DPÚK bez toho, že by měl zajištěného nového dopravce. Tvrdí, že ze zákona je kraj povinen zajistit základní dopravní obslužnost.

Šulc namítá, že nyní je to záležitost DPÚK, který má licence na autobusové linky, a tudíž je ze zákona povinen na nich jezdit. DPÚK to odmítá, protože mu kraj již tři měsíce nehradí ztrátu z osobní dopravy.

Důsledkem tohoto sporu je, že zhruba 40 tisíc lidí řeší třetí den problém, jak se dostat do práce. Hejtman ještě v úterý sliboval, že by dnes mohly začít autobusy jezdit ve vybraných lokalitách kraje. Ve čtvrtek už žádný termín nechtěl říci.

MPSV: LIDÉ MAJÍ NÁROK NA NEPLACENÉ VOLNO

V případě, že dojde k přerušení provozu veřejné hromadné dopravy a lidé se nemohou dopravit do zaměstnání jiným způsobem, jde podle informací ministerstva práce o překážku v práci.

„V tom případě má zaměstnanec nárok na neplacené volno na dobu nezbytně nutnou, které si může po dohodě se zaměstnavatelem napracovat,“ uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Beránková.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o absenci v práci z vlastní viny, není možné, aby zaměstnavatel zaměstnance jakýmkoli způsobem postihl. Může ale po zaměstnanci žádat, aby prokázal, že se do práce nemohl skutečně jinak dopravit, dodala.

,