Jiří Zimola na tiskové konferenci při oznámení rezignace na funkci prvního...

Jiří Zimola na tiskové konferenci při oznámení rezignace na funkci prvního místopředsedy ČSSD demonstrativně odložil klíče od Lidového domu. | foto: ČTK

Chci ČSSD na jihu Čech dovést k vítězství v krajských volbách, říká Zimola

  • 12
Desetiletá vláda Jiřího Zimoly v čele jihočeské ČSSD pokračuje. Bývalý hejtman a současný místostarosta Nové Bystřice naplnil roli favorita a stal se pošesté v řadě krajským předsedou. Porazil poslance a píseckého místostarostu Ondřeje Veselého.

Jiří Zimola oznámil, že chce ČSSD dovést na jihu Čech k vítězství v krajských volbách. „Můj cíl je takový, abych jako předseda dokázal spoluvytvořit takovou kandidátní listinu do krajských voleb, kdy sociální demokracie vyhraje. Jestli na ní bude Zimola nebo na jakém místě bude, není předmětem dnešní konference ani příštích týdnů,“ sdělil.

Slova Jiřího Zimoly komentoval předseda strany Jan Hamáček. „Jeho přihlášení se ke krajským volbám beru vážně. Je to důkaz, že v jižních Čechách berou tyto volby vážně. Chtějí uspět a obhájit práci týmu kolem paní hejtmanky. S tím, jak funguje sociální demokracie v Jihočeském kraji, jsem spokojen,“ prohlásil.

Po svém zvolení mluvil Zimola i o nálepce rebelů, kterou jihočeská ČSSD získala. „To, proč nějaké věci kritizujeme, je spíše politicky nekorektní pojmenovávání skutečností. Řekl jsem, že to budeme dělat dál a lidem na jihu Čech budeme říkat, proč jsme sociální demokracie, jaký by sociální demokracie měl mít program a že nesklouzneme k prázdným klišé,“ uvedl ke svému proslovu k delegátům. 

Jiří Zimola také potvrdil, že nebude kandidovat do vedení strany s tím, že nechce straně ubližovat, protože by jeho kandidatura mohla vyvolat třenice.

Podle Veselého měla ČSSD v poslední době problém hlavně kvůli hádání se přes média. „Lidé nás brali jako rozhádanou stranu. Naším dlouhodobým problémem bylo právě hádání se přes média. Poslední měsíce jsme s tím přestali a je vidět, že se o ČSSD zase uvažuje jako o stabilním partnerovi, který má na politické scéně své místo,“ komentoval Veselý.