ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Kuplíři z ciziny míří do vězení, na hranicích organizovali prostituci

  • 2
Nepodmíněné tresty padly za provozování nočního klubu v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Českobudějovický krajský soud potrestal muže a ženu z Rumunska a jednoho Rakušana.

Soud trojici uložil celkem 11 let vězení za organizování prostituce, kuplířství a nelegální provozování hracích automatů. Navíc i peněžité tresty a vyhoštění na pět let. Rozsudky nejsou pravomocné, obhájci obžalovaných si nechali lhůtu na odvolání.

Město ležící na hranici s Rakouskem je prostitucí známé, klub Venus monitorovali kriminalisté několik let. Obchody zde kvetly i v době pandemie covidu a zákazu vycházení.

Proces zahájený loni v srpnu byl náročný na výslechy svědků, převážně prostitutek. Některé měli obžalovaní najímat z Rumunska, a protože mezi nimi byly i mladistvé dívky, hrozilo jim až 12 let vězení.

„Na rozdíl od obžaloby jsme prokázali škodu 400 tisíc korun, ne milion. Obžalovaná, která dostala nejnižší trest dva roky a čtyři měsíce a je ve vazbě, si může požádat o podmínečné propuštění a vrátit se do Rumunska. Všichni mohou vykonávat trest ve své domovině,“ vysvětlil předseda senátu Ondřej Kubů.

„Nemám s klubem nic společného,“ tvrdil na počátku čtyřiatřicetiletý Rakušan Andreas Alois Schörfer, farmář od Freistadtu a majitel podniku. Ten je kromě kuplířství obžalován z neoprávněného provozování herních automatů a hazardních her, na což neměl licenci. Podobně odmítli obžalobu i další z trojice.

Velenický noční klub fungoval tak, že prostitutky zvaly hosty na pokoje a část tržby odevzdávaly rumunské barmance Ionice Gheorghii nebo jejímu krajanovi, šéfovi klubu. Dívky byly ubytované v hotelu naproti.

Při policejním výslechu některé tvrdily, že byly oklamané, původně se přihlásily na inzerát nabízející práci pečovatelek v Rakousku. V Česku jim zaměstnavatelé podle nich odebrali doklady. Po složitém dokazování se ale obchod s lidmi ani s mladistvými soudu prokázat nepodařilo.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz