Zraněný cyklista Jan Janák odnesl střet s vozidlem zlomenou klíční kostí, nalomenými žebry a řadou pohmožděnin a odřenin | foto: Facebook Jana Janáka

Řidič najel do cyklistů a bez zastavení zmizel. Udělal to úmyslně, míní zraněný

  • 281
Tragicky mohla skončit vyjížďka skupiny cyklistů, do nichž poblíž Jindřichova Hradce v úterý večer najel senior v osobním voze. Řidič z místa nehody bez poskytnutí pomoci ujel. Muž, jehož totožnost policie rychle zjistila, je podezřelý z ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí první pomoci.

Srážka na silnici I/34 ve směru z Českých Budějovic na Jindřichův Hradec nedaleko obce Horní Žďár skončila pádem tří cyklistů. Jeden z nich navíc utrpěl mnohačetná zranění a skončil v jindřichohradecké nemocnici.

„Na místo vyrazila jedna posádka a ošetřili jsme jednu osobu se středně těžkým zraněním horní končetiny. Převezli jsme ji na urgentní příjem do jindřichohradecké nemocnice. Další dvě osoby na místě ošetření odmítly,“ popsala zásah mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Senior bez přilby sjel s elektrokolem do potoka, po pádu zemřel

Událost potvrdil také jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura s tím, že se osmasedmdesátiletý řidič pravděpodobně plně nevěnoval řízení. „Při předjíždění kolony narazil do několika cyklistů, kteří spadli na vozovku. Po střetu však nezastavil a pokračoval v jízdě,“ uvedl.

Podle zraněného cyklisty Jana Janáka bylo ale očividné, že řidič staršího stříbrného vozu značky Ford Mondeo do pětičlenné skupinky najel zcela úmyslně.

Místo, kde se stala nehoda.

„Už jsme se vraceli domů a těsně před Hradcem jsem slyšel, jak za námi zrychluje auto. Když se dostalo až na naši úroveň, řidič strhl řízení ke straně a srazil mě. Upadl jsem na zem a nějakou dobu jsem po asfaltu klouzal,“ vylíčil první okamžiky incidentu Janák.

V tu chvíli do ležícího cyklisty narazil kolega jedoucí za ním a také upadl na silnici. To samé se ještě stalo dalšímu členovi skupiny. Oba si z nehody odnesli pouze odřeniny, Janák ale dopadl o poznání hůře.

„Odnesl jsem to zlomenou klíční kostí, nalomenými žebry, zhmožděninami všude po těle a také mnoha odřeninami a spáleninami z asfaltu. Kdybych neměl kvalitní přilbu a boty, zřejmě bych dopadl daleko hůře,“ doplnil zraněný cyklista s tím, že škodu mají i na samotných kolech.

Zvažuje, zda se na kolo vůbec vrátí

Z kamerových záznamů pořízených jedním z cyklistů, bylo patrné, že zbylí dva, kteří neskončili na zemi, se snažili ujíždějícího řidiče dohnat. To se jim ale nepodařilo.

Policisté však muže brzy našli díky místnímu šetření. Je pravděpodobné, že řidiče při, nebo těsně po nehodě poznal někdo z Horního Žďáru či okolí.

Srážka byla pro cyklisty příliš tvrdá. Záchranáři se snažili marně

Událostí se na místě zabývali jindřichohradečtí dopravní policisté. „Zjistili okolnosti nehody a s podezřením na spáchání trestných činů ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí první pomoci řidičem dopravního prostředku předali případ do vyšetřování svým kolegům z kriminální služby,“ dodal Bajcura.

Kvůli nebezpečnému střetu Janák zvažuje, zda se vůbec na silnici jako cyklista ještě vrátí. „Říkám si, jestli jsem nemohl udělat něco lépe, ale nic mě nenapadá. Mám doma ženu a malou dceru a takové riziko nemám zapotřebí. Mohu být sebevíc viditelný, ale pokud se někdo rozhodne mě srazit, nijak tomu nezabráním,“ povzdechl si.