ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

V Budějovicích vypnuli panely s časy příjezdů MHD, blíží se placení kartou

  • 8
Několik týdnů nebudou v Českých Budějovicích na zastávkách MHD v provozu elektronické informační panely. Ty ukazují, za jak dlouho má přijet další spoj hromadné dopravy. Důvodem je modernizace celého systému. Brzy taky cestující dostanou možnost platit za jízdné kartou přímo ve vozidle.

Cestující přímo na zastávkovém sloupu ode dneška najdou pouze klasické papírové jízdní řády. Důvodem omezení elektronické služby je modernizace autobusů a trolejbusů a výměna jejich palubního systému, který do infopanelů dodává data.

„Označníky nemohou komunikovat s vozy, ve kterých již je palubní systém modernizovaný, a zároveň s vozy se starým zařízením. Osazení všech 150 autobusů a trolejbusů přitom bude trvat několik týdnů,“ vysvětluje dočasné omezení Marek Kartusek, manažer útvaru technických služeb budějovického dopravního podniku (DP).

Elektronické infopanely v krajském městě fungují už od roku 2010. Především v prvních letech cestující mnohdy upozorňovali na jejich nepřesnost, když se některé údaje o příjezdu vozidla rozcházely s realitou. Podnik pak systém ladil, aby byl přesnější.

Informace o příjezdech se za několik týdnů opět objeví, až bude systém kompletně nainstalovaný a otestovaný. Řidiči budou mít ve vozidlech třeba jiné digitální radiostanice a palubní počítače nové generace. 

Samotní cestující pak v souvislosti s těmito novinkami rozhodně nejvíce očekávají, až si budou moci přímo ve vozech MHD koupit jízdenku pomocí platební karty. Zajistí to moderní odbavovací systém.

Zaplatí kartou až ve voze

„Už nyní mohou v některých vozidlech nové odbavovací validátory vidět, možnost platby kartou bude nicméně dostupná až po kompletním vybavení vozového parku,“ upozorňuje mluvčí DP Barbora Smudková.

Přesný termín spuštění není stanoven. Nákup jízdenky trvá jen několik sekund. Systém má zabezpečení na ochranu osobních dat.