Ze zoo v Hluboké utekl kozorožec. Před hasiči se snažil uplavat, museli ho uspat

  • 1
Ze zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou v pátek ráno utekl kozorožec. Otevřel si dveře u výběhu a vydal se ven z areálu. Před zaměstnanci se schoval v nedalekém rybníku, kde i chvíli plaval. S odchytem pomáhali hasiči, přivolaný veterinář pak musel zvíře uspat, protože bylo agresivní.

V hlubocké zoo se rozhodli pro výměnu chovu kamzíků za kozorožce. Dva z nich si ve čtvrtek přivezli ze Zoo Olomouc.

„Ještě jsme je nevypustili do výběhu, jsou ve stáji. Mají přístup na dvorek, přes který se do výběhu chodí. Jednomu kozorožci se však ráno podařilo dvorek otevřít. Skočil na dveře a ty se otevřely,“ popsal zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.

Kozorožec chvíli běhal po zoo a snažil se uniknout před zaměstnanci, kteří ho naháněli zpátky. Poté se vydal na cestu z areálu k nedalekému rybníku, kde chvíli plaval, pak zamířil zpět ke břehu a ukryl se mezi stromy.

S odchytem uprchlého kozorožce pomáhali přivolaní hasiči z Českých Budějovic a dobrovolní hasiči z Hluboké nad Vltavou vybavení člunem. Ti uvedli, že zvíře bylo agresivní.

„Udržovali ho na břehu, ve vodě by mohl prochladnout nebo se utopit. Mezitím přijel náš veterinář, který si přivezl uspávací střelu a zvíře uspal,“ sdělil Kössl.

Usínající zvíře padalo do vody. „Tam už ho zachytávali hasiči společně s pracovníky zoo. Přibližně osmdesátikilového kozorožce pak na člunu odvezli na břeh,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů na síti X.

Celý incident se odehrál před otevřením zoo. „Než přišli první návštěvníci, kozorožec byl v pořádku zpátky ve stáji,“ dodal Kössl.