Na snímku je budoucí tunel na dálnici D3 v Českých Budějovicích. (26. srpna 2022) | foto: Lundák Petr, MAFRA

O stavbu úseku dálnice D3 na hranice s Rakouskem se uchází pět zájemců

  • 8
Ještě letos mají začít práce na posledním jihočeském úseku dálnice D3 od Nažidel směrem do Dolního Dvořiště na hranice s Rakouskem. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl oznámil, že od zájemců ve výběrovém řízení na zhotovitele dostali celkem pět nabídek.

Cenově nejvýhodnější podala společnost Swietelsky stavební, a to ve výši 875 milionů korun bez daně.

Nabídnutá částka je dokonce jen 70 procent předpokládané sumy. ŘSD počítalo s částkou pohybující se kolem jedné a čtvrt miliardy bez daně. Zatím to ještě automaticky neznamená, že bude část dlouhou 3,5 kilometru budovat právě Swietelsky.

„Je vydané nepravomocné stavební povolení a dokončujeme majetkoprávní přípravu,“ informoval na svém twitterovém účtu Mátl. Doplnil, že stejně jako na tomto úseku chce ŘSD letos zahájit práce i na části Kaplice-nádraží – Nažidla.

Na konci roku by tak měla být dálnice D3 rozestavěná z Českých Budějovic až na hranice. Celá jihočeská D3 má být hotová v roce 2026.

Ředitelství se s podobně nízkou nabídkovou cenou potýkalo na jihu Čech i loni, když ji dala firma M-Silnice na stavbu obchvatu Lišova na Českobudějovicku. Tehdy to bylo 76,5 procenta předpokládané částky. ŘSD si pak nechalo dodat kalkulace u vybraných položek a další dokumenty a společnost nakonec zakázku vyhrála.