Benešova vila hostí návštěvníky častěji, do září je otevřená šest dní v týdnu

  • 0
Když stoupáte do patra po dřevěných schodech, slyšíte zapraskání. Osaháte si staré zábradlí a pak vidíte přesně ten samý stůl či křeslo, kde úřadoval druhý československý prezident. Jste uvnitř Benešovy vily na kraji Sezimova Ústí na Táborsku.

Letní sídlo prezidentského páru Edvarda a Hany Benešových bylo postaveno v letech 1930–1931. Teď ho česká vláda nechala ponovu více zpřístupnit turistům. Od soboty až do konce září se tam mohou lidé podívat každý den kromě pondělí.

„Ve vile jsme poprvé a je to tu opravdu úžasné. Úplně na vás dýchne atmosféra té doby, třeba tady z pracovny pana prezidenta,“ chválil si postarší manželský pár, který přijel na jih Čech na dovolenou z Mladé Boleslavi. Všichni turisté mohou využít audioprůvodců a vilu či park a památník si pak projít sami.

Dřív se Benešova vila otevírala lidem jen při vybraných víkendech, to se však rozhodla změnit vláda, která je majitelem letního sídla.

„Chtěl jsem vilu otevřít návštěvníkům v největší možné míře, protože to bude mít pro veřejnost bezesporu mnohem větší význam, než kdyby tam premiér jezdil o víkendu ‚na chalupu‘,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

O prázdninách je objekt otevřený denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, celé září pak do 16 hodin. Termín prohlídky je lepší si dopředu zarezervovat.