Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

  1:00aktualizováno  1:00
Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly po rekonstrukci majitelům pohodlné bydlení plné světla. Proměnil se i vnější vzhled domu.

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla a umožňuje přímý vstup do láskyplně navržené zahrady. | foto: David Morris, Di Mainstone

Využití prostoru v domě z osmdesátých let v módní londýnské čtvrti Shoreditch, který obývají dva muži, je takřka zázračné: rozsáhlé změny přinesly tomuto dvoupatrovému domku s obytnou plochou 77 m2 velký a otevřený obývací a jídelní prostor, dvě ložnice a dvě koupelny.

Vstup do domu oživuje nově zeleň.

Vstup do domu oživuje nově zeleň.

Dům stojí nedaleko historických míst Spittalfields, Brick Lane a Bethnal Green, na parcele o rozměrech 7,5 m na délku a 3,5 m na šířku. Má typickou cihlovou fasádu a miniaturní zahradu za domem. Před rekonstrukcí působil dům stísněně a tmavě, po ní se podařilo ideálně využít každý metr prostoru.

Po renovaci je v domě dostatek světla, což výrazně zvýšilo uživatelský komfort. Koncept interiéru formuje starožitný a designový nábytek, ale také vhodně zvolené vybavení koupelen, které celý dům „posunuly“ do zcela nové, luxusní kategorie.

Hlavně dostatek světla

Dvě původní stísněné a ponuré  místnosti v přízemí o celkové ploše asi 27 m2 se proměnily na otevřenou kuchyň s jídelním a společenským prostorem. Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla a umožňuje přímý vstup do láskyplně navržené zahrady.

Fotogalerie

Kuchyň je vyrobena v přírodních tónech, k dřezu použili designéři tříotvorovou baterii ze série Tara od Dornbrachtu, jejíž minimalistický design v chromovém provedení ladí se vzhledem kuchyně. Návštěvníka rozhodně upoutá nápadný černobílý obklad, obdobný dekor najdete i dalších místnostech.

Prostor pod schody v prvním patře se proměnil na koupelnu. Původně zde byla jen policová skříň, dnes je zde hygienické zázemí pro hosty, kterým je určena druhá ložnice. Na schodiště designéři instalovali vnitřní okno s mléčným sklem, které do místnosti propouští denní světlo.

Mléčná úprava skla na okně, které vede do ulice, zaručuje dostatečné soukromí....

Mléčná úprava skla na okně, které vede do ulice, zaručuje dostatečné soukromí. Mléčné sklo ve dveřích vpouští do prostoru další světlo.

Luxusní koupelny

Na britské poměry věnovali designéři koupelnám nebývalou pozornost. Menší je kompletně zařízena umyvadlem, sprchou, WC a designovými armaturami od společnosti Dornbracht.

U umyvadla je použita nástěnná baterie ze série MEM, dešťová sprcha přináší do skromnějšího prostoru zážitek z relaxačních wellness koupelen. Zdánlivě trojrozměrný vzorek světlého obkladu evokuje pocit ještě většího a veselejšího prostoru.

Podkroví se proměnilo na luxusní ložnici s volně stojící vanou. Dominantou pokoje se stala vana pod nově instalovaným velkým střešním oknem. Přestavba domu dokazuje, že i v menším prostoru lze luxusně bydlet.

Dominantou hlavní ložnice je vana pod nově instalovaným velkým střešním oknem.

Dominantou hlavní ložnice je vana pod nově instalovaným velkým střešním oknem.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Další z rubriky

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Najdete na iDNES.cz