Jak se staví sen. Dcery pomohly mamince nejen k nové kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Druhý den po Vánocích před 17 roky skončila cesta autem pro mladou rodinu tragicky: otec zahynul a maminka se těžce zranila. Jen obě dcerky vyvázly pouze s drobnými oděrkami. Přesto mladá žena dokončila rozestavěný dům a dcery skvěle vychovala. Jako odměnu jí za to pořídily novou kuchyň.

Dcery Ivana a Petra přihlásily maminku potají do televizní show Jak se staví sen. Přály si pro ni novou kuchyň jako odměnu za její obětavou péči. Maminka Ivana pracuje v dětském domově, z malého platu šetří každou korunu, aby dům udržela v dobrém stavu, ale na interiér už jí moc peněz nezbývá. Po letech si sice našla přítele, s nímž žije, ale ani tak není financí nazbyt.

Původní kuchyň, v nice stojí chladnička.

Původní kuchyň, v nice stojí chladnička.

Proměnu v dalším dílu televizní show (Prima 8. května v 21:30) si vzali na starost architekt Marek Povolný a Andrea Hylmarová.

Léta běží, nábytek stárne

Většina nábytku v přízemí, které obývá Ivana (v podkroví žije dcera s přítelem), pochází z doby, kdy se dům stavěl, což je už 24 let. Manžel zahynul, když dům nebyl ještě ani zkolaudovaný, a tak se Ivana musela hodně uskrovnit. Z platu učitelky to jednoduché opravdu nebylo.

Přesto dokázala našetřit na všechno, co bylo potřeba. Jak pro dcery, tak na dokončení a zařízení domu. Původně si dcery Petra a Ivana představovaly pro maminku pouze novou kuchyň, ale protože obývací pokoj na ni volně navazuje, rozhodli se designéři proměnit oba pokoje. A nejen to, celým přízemím prochází stejná dlažba na podlaze, a tak nakonec přibyla ještě i chodba a zádveří domu.

Fotogalerie

Celá proměna se nakonec odvinula od maminčiny záliby ve sbírání starého kameninového nádobí a obliby lehce rustikálního stylu.

Problém s podlahou

Největší problém realizace proměny se objevil hned na začátku, kdy chtěli designéři odstranit hned dvě vrstvy keramické dlažby. Jenže pod tou druhou byl nesoudržný a sypký podklad, takže bylo nutné zvolit jiné řešení.

Nakonec se vše stihlo, včetně výměny dveří za nové bílé a také jedny skleněné, posuvné po stěně.

Designéři použili v obou místnostech zemité šedé a hnědé odstíny, jídelní stůl přesunuli do obývacího pokoje, aby jej nemusela rodina obcházet. Na podlahu, ale také na stěnu v jídelní části nechali položit lamely s dekorem tmavého dubu.

A jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný? „Z proměny máme velmi dobrý pocit, protože splnila to, co jsme při návrhu očekávali a přáli si. Solidní, funkční, ani ne příliš moderní, ani historizující. Vytvořila příjemné prostředí, ze kterého se majitelům domu podle jejich slov vůbec nechce odcházet,“ hodnotí autoři proměny.

Pohovku, ačkoliv byla téměř nová, vyměnili autoři proměny za světlejší, která...

Pohovku, až byla téměř nová, vyměnili autoři proměny za světlejší, která lépe odpovídala novému barevnému pojetí interiéru.

Lamely s dekorem tmavě hnědého dubu použili designéři i jako obklad na stěnu v...

Lamely s dekorem tmavě hnědého dubu použili designéři i jako obklad na stěnu v jídelní části.

Původní obývací prostor byl podle nich nevyužitý, příliš velký, až smutný. Naopak v kuchyni bylo vše natěsnáno, především kout s jídelním stolem. Vybavení kuchyně se už ocitlo za hranicí životnosti a potřebovalo modernizaci.

Předávání proběhlo ve znamení velkých emocí, slzy tekly „téměř proudem“ a spokojenost majitelky i jejích dcer byla evidentní.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

Byl v havarijním stavu, ale stal se památkou. Díky dotacím kostel dál žije

V roce 2005 byl kostel v Heřmanicích v Podještědí zapsaný do seznamu kulturních...

První zmínky o obci Heřmanice v Podještědí pocházejí z roku 1375. Nejvýznamnější místní památka, kostel sv. Antonína...

Pokojíček pro dva kluky dopadl na výbornou. Je v něm vše, co potřebují

Bratři Kryštof a Jáchym si přejí vlastní pokojíček. Místnost však potřebuje...

Jáchym a Kryštof mají rádi vesmír. V kosmickém stylu by chtěli mít i svůj společný pokoj. Prostor velký necelých dvacet...

Pořádná kuchyň pro milovníka vaření jde vyčarovat i na malém prostoru

Jan rád vaří. Současná kuchyně mu však nevyhovuje. Touží po větší pracovní...

Jan je vášnivý kuchař, který potřebuje z malé kuchyně a ještě menší předsíně vytvořit pohodlný prostor, kde se bude...

Pronájem komerčních prostor
Pronájem komerčních prostor

Náměstí, Valašské Meziříčí, okres Vsetín
14 000 Kč/měsíc

Najdete na iDNES.cz