Po deseti letech se mezonet konečně dočkal světla a volného prostoru

  1:00aktualizováno  1:00
I mezonet vybudovaný v činžovním domě a v atraktivní lokalitě lze zkazit. Třeba tak, že laminátem s dekorem dřeva zakryjete původní dřevěné trámy. Absurdní? Určitě. Pro architektky Kláru Valovou a Hanu Štěpkovou to však byla o to větší výzva, jak vdechnout bytu nový život.

Pohovka s měkkým čalouněním zve k lenošení. | foto: Ondřej Rytíř

Od mladého páru, který si koupil mezonet ve Vršovicích, dnes jedné z nejžádanějších pražských adres, to byl docela odvážný krok. Interiér se až dusil pod tmavou laminátovou podlahou, tmavou kuchyní a závěsy, ale i těžkými, nesmyslně robustními schody, které se přitom při chůzi nahoru pohupovaly. Pocit dost nepříjemný…

„Trámy byly pobity laminátovými deskami s dekorem dřeva a opravdové dřevo bylo schované, což nám přišlo asi nejabsurdnější. S klienty jsme se shodli, že naším hlavním úkolem bude byt celkově prosvětlit a nezaskládat zbytečným nábytkem,“ popisuje architektka Klára Valová z pražského studia SMLXL.

Corian umožnil vytvořit subtilní pracovní desku, k dřevěnému jídelnímu stolu...

Corian umožnil vytvořit subtilní pracovní desku, k dřevěnému jídelnímu stolu byly použity židle a lavice.

Mezonet, který vznikl asi před deseti roky při rekonstrukci posledního podlaží a půdy starého činžovního domu, za námahu určitě stál. Kromě výborné lokality totiž nabízí i úžasný výhled z horní terasy i praktickou orientaci na jih a sever.

Všechno muselo pryč

Rekonstrukce začala zcela logicky: odstraněním laminátových podlah a záklopů dřevěných trámů. „Nebyly sice v perfektním stavu, ale přebroušení a namoření jim ´vrátilo život´. Podlahu jsme zvolili světlou, konkrétně bělený dub, aby se prostor opticky zvětšil,“ popisuje architektka Hana Štěpková.

Zmizet muselo samozřejmě i původní montované schodiště s nesmyslně mohutným zábradlí. Navíc majitelů si přáli krb, a tak architektky nechaly zazdít krbovou vložku u středového komínu.

Pod schody se podařilo umístit jak krb, tak niku na dřevo.

Pod schody se podařilo umístit jak krb, tak niku na dřevo.

„Podařilo se nám díky tomu vytvořit konstrukci pro nové schodiště, tvarově přizpůsobené tak, aby nezabíralo příliš mnoho místa z obytné části. Je částečně schované za příčkou, která lemuje krbovou vložku,“ vysvětluje Klára Valová.

Pod schody se podařilo umístit jak krb, tak niku na dřevo a knihovnu s malým barem, takže celý prostor pak mohl zůstat již prakticky bez dalšího nábytku. Stěnu kolem krbu kryje dekorativní stěrka v šedostříbrné barvě, která mění lehce barvu s ohledem na denní světlo.

Fotogalerie

Kuchyň pro milovníky vaření

O velké množství nábytku mladý pár nestál, zato o dokonale funkční a velkou kuchyň ano. Milují totiž vaření a často (a rádi vaří i pro přátele).

Proto nechaly architektky vestavět po celé jedné stěně v obytném prostoru kuchyni až do šikmin tak, aby se prostor využil co nejvíce.

Vaření i dřez jsou umístěny v této části v nice. Ostrůvek pak zůstává volný a poskytuje dostatek prostoru na přípravu jídel. Bílá kuchyně rozjasňuje prostor a i když je dost velká, nepůsobí mohutně.

„Pracovní desku jsme zvolili z corianu a mohli jsme si ji tak dovolit velmi subtilní,” upozorňuje Hana Štěpková. Na ostrůvek navazuje velký jídelní stůl pro šest osob. Z jedné strany jsou u stolu umístěny židle, na druhé dřevěná lavice, na kterou se může posadit i více lidí, pokud by to bylo nutné.

Do niky umístily architektky varnou, pracovní i mycí zónu.

Do niky umístily architektky varnou, pracovní i mycí zónu.

„V obytném prostoru je pak už jen sedačka, kterou jsme s majiteli douho vybírali. Nakonec vyhrála tmavší verze velmi měkké sedačky,” vysvětluje architektka Valová.

Schody se sítí místo zábradlí

Pro televizi a úložný prostor potřebný kolem ní autorky návrhu vytvořily schod po celé délce stěny proti kuchyňské části. Je vyrobený ze stejného dřeva jako podlaha, tedy z běleného dubu, takže dává o to větší možnost vyniknout podlahové ploše.

Ve schodu jsou zásuvky jako praktický úložný prostor, může také posloužit také k sezení. Navazuje na něj schodiště do horního patra.

„Horní podestu schodiště jsme nechtěli oddělovat klasickým zábradlím, to by v šikmině a navíc na složitém tvaru podesty bylo velmi komplikované. Nechali jsme ji tedy oddělit nerezovou sítí, která vyplní celý prostor do výšky šikmin,” říká Klára Valová.

Stěnu kolem krbu kryje dekorativní stěrka v šedostříbrné barvě, která mění...

Stěnu kolem krbu kryje dekorativní stěrka v šedostříbrné barvě, která mění lehce barvu podle světla.

Horní podlaží

V horním patře je ložnice, dětský pokoj a koupelna. Koupelnu osvětluje střešní okno, proto si architektky mohly dovolit použít tmavé obklady a voděodolné malby, které koupelnu zútulnily.

Skříňka a rám zrcadla jsou dřevěné, což kontrastuje s chladnou dlažbou. Původní velkou rohovou vanu, která zabírala prakticky celou koupelnu, nahradila klasická rovná, a tak se do prostoru vešel i sprchový kout a dvě umyvadla.

Ložnice je velmi světlá, prosluněná celý den. I proto musela být v horním patře rozvedena klimatizace. Za postelí prochází komín ze spodního patra, kde je vyvedený krb.

Ložnice je orientovaná na jih, i proto zde nemohla chybět klimatizace.

Ložnice je orientovaná na jih, i proto zde nemohla chybět klimatizace.

„Tady nahoře jsme komín otloukli a nechali cihly pohledové. Pouze jsme je opatřili bílým nátěrem. K němu je pak přisazena postel a police na knihy z opracovaného, postaršeného masivního dřeva,” popisuje Klára Valová. Zrcadlo z antiku pak už jen jemně doplňuje decentní styl ložnice, ze které je úchvatný výhled nad střechy domů.

Autorky návrhu

Architektonické studio SMLXL bylo založeno v roce 2011 architektkami Klárou Valovou a Hanou Štěpkovou po předchozí dlouholeté spolupráci. SMLXL nabízí celkové zpracování architektonické zakázky se specializací na interiér staveb. Podstatou práce je komplexní servis: pochopení potřeb a životního stylu klienta, kreativní koncept, architektonická studie a technická realizace se zaměřením na dobře zvládnutý detail.

"Náš ateliér pracuje především s přírodními tóny, bílou, černou a šedivou. Ty vytvoří nenápadný základ, který si může klient zabydlet podle svého, oživit barevnými doplňky a nemůže se splést. Kdykoliv je pak může vyměnit a byt zůstává stále nadčasový, nepoplatný době."

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

Další z rubriky

Jak se bydlí potápěči na půdě: obklopil se starým Karlínem na tapetách

Police a závěsné skříňky byly vyrobené na míru, dřevěný stůl je z Kare stejně...

Půdní byty představují při budování velkou výzvu. Pro majitele i pro architekta. Pokud však přijde po letech nový...

Řadový domek ušetřil mladé rodině peníze za velký pozemek

Kombinace střešního a svislého okna nabízí příjemný výhled, ale také...

Mladý pár s čerstvě narozenou dcerou se do rodinného domu u Brna nastěhoval před půl rokem. Manželé dali přednost...

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Najdete na iDNES.cz