Z bytu po babičce vznikl apartmán pro turisty, vypadá jako z komiksu

  1:00aktualizováno  1:00
Měli štěstí. Vlastní bydlení už měli vyřešené, a tak byt po babičce ve funkcionalistickém domě na Letné mohli nechat upravit na apartmán pro turisty.

Dominantní je jídelní stůl vykonzolovaný ze sloupu, který odděluje jídelní část od obývacího pokoje. | foto: Ondřej Rytíř

V bytě tak nebylo nutné vytvořit velké množství úložných prostor, důraz byl kladený spíše na sjednocení prostoru a vytvoření atraktivního místa pro odpočinek i společenský život. To byl úkol pro studio SMLXL, architektky Kláru Valovou a Hanu Štěpkovou.

Změnou dispozice byla otevřena vstupní hala spojená s kuchyní. Vznikl tak společenský prostor s kuchyní a jídelním stolem. Strop a stěny s dveřmi opatřily architektky tabulovým nátěrem, aby zde každý mohl nechat vzkaz.

A nábytek? Ten je tak trochu jako z komiksu. Hrany tvoří obrysy nábytku v kuchyni a dotváří dojem ilustrovaného interiéru. Kuchyňská linka je minimální, protože byt neslouží pro "klasické" bydlení, přesto je vybavena vším potřebným.

Jídelní stůl je vykonzolovaný ze sloupu, který odděluje kuchyňskou a jídelní

Jídelní stůl je vykonzolovaný ze sloupu, který odděluje kuchyňskou a jídelní část od obývacího pokoje.

Dominantní je jídelní stůl vykonzolovaný ze sloupu, který odděluje jídelní část od obývacího pokoje. "Průhled do něj byl více otevřen vybouráním vysokých průchodů kolem centrálního sloupu, které je možné uzavřít posuvnými dveřmi," vysvětluje architektka Klára Valová.

Ilustrace jako návod

Obývací pokoj propojily autorky interiéru s ložnicí původními dvoukřídlými posuvnými dveřmi, které nechaly pouze přelakovat. Výrazný kus nábytku představuje na míru vyrobená rozkládací pohovka, dominantu pokoje však tvoří hlavně velká stěna s ilustrovanou mapou Letné, na které ilustrátoři Tomski & Polanski zakreslili všechna zajímavá místa v okolí pro lepší orientaci. Nechybí ani tramvajová linka s typickým řidičem, který ujíždí běžícím cestujícím.

Nejde o klasický obývací pokoj, proto zde chybí televize. "Není to proto, že by nám ilustrátoři pokreslili větší část, než byla původně vymezená, ale protože se majitelé rozhodli vybavit apartmán projektorem a plátnem. Jsme sice hned vedle kina Bio Oko, ale soukromé promítání je teď možné si udělat i tady," vysvětluje architektka Hana Štěpková.

Fotogalerie

Plátno je navíc orientované tak, aby bylo možné film sledovat přímo z ložnice, a to díky původním posuvným dveřím. V obývacím pokoji postačily jako úložné prostory pouze staré vojenské bedny s bílým nátěrem, slouží pro audio a video techniku.

Podlaha v obývacím pokoji a ložnici je z dubové mozaiky, která místnosti propojila bez přechodové spáry. Umožnila vytvořit i obložení parapetu oken, které kryje nejen původní železobetonové mohutné parapety, ale také topení, pro něž jsou v obložení vyfrézované drážky pro cirkulaci vzduchu. "Obložením se pokoje propojily a vytvořilo se sezení pro práci na počítači a police pro knihy," upozorňuje Hana Štěpková.

V ložnici představuje dominantu velká čalouněná postel, jež byla stejně jako sedačka vyrobená na míru. Oba kusy nábytku mají stejný tvar opěráku a jsou i potažené stejnou látkou. Jako noční stolky posloužily dřevěné špalky, nalakované bílým lakem.

V koutku vytvořily architektky převlékací část se stojanem na šaty a velkým zrcadlem. Ostatní kusy nábytku? Pouze jednoduché stoličky nebo malá křesílka, která lze bez velké námahy přesouvat tam, kde jsou zrovna potřeba.

Koupelna byla zvětšená o část chodby, proto se do ní podařilo umístit prostorný

Koupelna byla zvětšená o část chodby, proto se do ní podařilo umístit prostorný sprchový kout a dvě umyvadla.

V koupelně je teplo potřeba

Koupelna byla zvětšená o část chodby, proto se do ní podařilo umístit prostorný sprchový kout a dvě umyvadla. Dlažba na podlaze a stěnách sprchy byla použita v celé přední části apartmánu. Tvoří dojem betonové stěrky. Pro příjemný pocit je pod ní umístěno podlahové topení.

"Jako kontrast jsem pod umyvadla nechala vyrobit desku z dřevěné dubové mozaiky, která je v obývacím pokoji," upozorňuje Klára Valová. Vedle koupelny je samostatná toaleta a komora se šatnou.

Dveře do těchto místností jsou součástí tabulové stěny dokončené černým nátěrem tak, aby na ně bylo možné kreslit. Tabulové stěny má uvnitř i samostatná toaleta, i zde ilustrátoři připravili návštěvníkům malé překvapení.

Celý interiér působí mladistvým dojmem, byl vytvořen na míru lidem, kteří v něm

Celý interiér působí mladistvým dojmem, byl vytvořen na míru lidem, kteří v něm budou trávit čas na své cestě do Prahy.

"Elektroinstalace zůstala téměř nezměněná, proto jsme řešili osvětlení formou textilních kabelů a zavěšených žárovek, což umožnilo rozmístit více zdrojů osvětlení. Ve stropě je umístěno více háčků a každý si může posouvat a zavěsit světla podle potřeby. Vzhledem k délkám kabelu je možné si přesně nastavit i libovolnou výšku žárovky," vysvětluje architektka Valová.

Celý interiér působí mladistvým dojmem, byl vytvořen na míru lidem, kteří v něm budou trávit čas na své cestě do Prahy. Odpovídá tak mladým majitelům, kteří provozují společnost Taste of Prague, která se snaží představit české, především pražské restaurace, bistra i malé kavárny, jež mají styl a vaří z lokálních surovin.

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Dřevostavby letí Českem. Smontují se i za víkend a hned se stěhujete

Rodinný dům ve Veterné Porube je postavený v nízkoenergetickém standardu s...

Chata u Sázavy, krkonošská roubenka, rodinný, energeticky úsporný dům nebo špičková administrativní budova – co mají...

Krásný odpočinek u moře. Bydlet můžete ve svém už za dva miliony

Lotte, Algarve, Luz, Portugalsko. Vila s dispozicí 4+kk o obytné ploše 217...

Koupit si dům či byt u moře je pro mnohé nesplnitelným snem. A to kvůli vysokým cenám. Avšak dají se najít i výjimky....

Spojením dvou bytů vznikl neuvěřitelný penthouse s pěti koupelnami

Obývací části dominuje klavír Yamaha v bílé barvě.

Dokonalým panoramatickým výhledem na město a pohoří Vitoša se mohou těšit majitelé penthousu v bulharské Sofii. Luxusní...

Najdete na iDNES.cz