Dům si nechali navrhnout od architekta, do interiéru si mluvit nedali

  1:00aktualizováno  1:00
Dům postavený na okraji malého městečka na východ od Prahy se vyznačuje nápaditým spojením jedinečné polohy, tradičních hodnot a moderních technologií. To, co pro stavebníky představovalo největší hodnotu, bylo pro architekta největším oříškem.

Dům je hmotově uspořádán tak, aby příliš nevyčníval ze svahu | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Rozlehlý pozemek na jihozápadním svahu poskytoval úchvatný výhled na malebně kopcovitou a téměř nedotčenou krajinu, ale i velký výškový rozdíl, s nímž se musela stavba vypořádat.

"Základní pilíře, z nichž koncepce domu vyšla, tvořily požadavky rodiny na zhodnocení výhledu, na komfortní dvougenerační bydlení a na architekturu s tradičním vzhledem, zapadající do příměstské vilové čtvrti. Majitelé si rovněž přáli nízkoenergetickou stavbu, která bude pasivně využívat solární energii," popisuje Aleš Gadlina, autor návrhu.

Předsazený suterén přímo navazuje na jižní část zahrady

Předsazený suterén přímo navazuje na jižní část zahrady

Samostatný bezbariérový byt je dostupný ze severní strany

Samostatný bezbariérový byt je dostupný ze severní strany

Dům je hmotově uspořádán tak, aby příliš nevyčníval ze svahu. Z těchto důvodů zvolil orientaci hlavní obytné části na jih, velké prosklení, obklad fasády přírodním kamenem a nízkou valbovou střechu.

Vše se točí kolem schodiště

Dům stojí při severním okraji pozemku, v návaznosti na příjezdovou komunikaci. Vnitřní uspořádání se přizpůsobuje terénnímu výškovému rozdílu více než pěti metrů. Tento určující faktor zosobňuje otevřené schodiště v jádru dispozice, které dominuje vnitřnímu prostoru domu, navzájem propojuje všechny zóny a vytváří zajímavou optickou a světelnou hru.

Hlavní obytný prostor je umístěn o půl podlaží níže než vstup do domu, schodiště jej rozděluje na kuchyň s jídelnou po levici a sezení na pravé straně. Na ně navazuje pracovna oddělená posuvnými dveřmi.

Hodnotou domu je všudypřítomný výhled do volné krajiny.

Hodnotou domu je všudypřítomný výhled do volné krajiny.

Za prosklenou jižní fasádou a terasou se na protilehlém svahu rozvíjí půvabné krajinné panoráma a tento výhled opticky "zaplňuje" vnitřní prostory domu. V přízemí se nachází také samostatná bytová jednotka se dvěma pokoji a kuchyňským koutem, přístupná ze společného zádveří, dvojgaráž a kryté automobilové stání.

Patro je opět rozděleno na dvě zóny – ložnice rodičů s šatnou a koupelnou po levici, dětské pokoje rovněž s vlastní koupelnou na pravé straně. "Oddělené zóny pro rodiče a děti jsme původně ani neplánovali, ale velmi se osvědčily," chválí majitelka architektovu myšlenku.

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Suterén leží v úrovni zahrady a kromě technického zázemí slouží především k relaxaci. Celou jižní část zaujímá prosklená bazénová hala, z níž lze vyjít přímo na trávník. Další radosti si rodina i hosté mohou užívat ve vedlejší místnosti, od kulečníku či domácího baru mají hezký výhled přes bazén až do zahrady.

Pohodlí je nadčasové

Interiér domu se na první pohled liší od většiny dnešních moderních vil, kde se obvykle setkáváme s ryze účelným nábytkem a strohými industriálními svítidly. "Chtěli jsme útulné bydlení. Současný neosobní minimalistický trend, který je k vidění v interiérových studiích, nás nezaujal. Proto jsme zařízení z velké části vybírali sami tak, aby bylo přívětivé a nadčasové," vysvětluje majitel domu.

Do své pracovny si pán domu sám navrhl knihovnu i psací stůl. Opakující se kruhové motivy navozují  pocit propojení a harmonie.

Do své pracovny si pán domu sám navrhl knihovnu i psací stůl. Opakující se kruhové motivy navozují pocit propojení a harmonie.

Základní teplý tón udává plovoucí dubová podlaha, většina nábytku byla vyrobena na zakázku podle návrhů majitelů. Z originálních kusů cítíme oblibu přírodního dřeva, teplých barev a kruhových tvarů, které dynamický narušují základní pravoúhlé linie. Velký prostor vhodně doplňují zajímavá svítidla, každé z nich je samo o sobě působivým výtvarným solitérem.

Majitelům domu se podařilo vytvořit útulný celek, v němž harmonicky skloubili architekturu domu s jeho vybavením a okolním prostředím.

Impozantní výhled do krajiny nabízí i černá kovová manželská postel

Impozantní výhled do krajiny se nabízí i z manželské postele

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Technické údaje

Zastavěná plocha: 298,04 m²

Užitná plocha: 507,5 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdivo z tvárnic Porotherm, vnější zateplení fasády EPS 120 mm, železobetonové monolitické stropy, dřevěný krov, valbová střecha se sklonem 17°, střešní krytina Bramac alpská taška

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda (na pozemku zemní kolektor), podlahové vytápění + radiátory, krb s krbovou vložkou

Stavba má parametry nízkoenergetického domu.

Cena stavby: přibližně 11 milionů Kč

AUTOR

Ing. Aleš Gadlina

* 1965

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér.

Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Kamenná dlažba se "přelévá" z prostoru bazénu až za prosklenou stěnu a v jemné vlně se mění v dřevěnou podlahu

Kamenná dlažba se "přelévá" z prostoru bazénu až za prosklenou stěnu a v jemné vlně se mění v dřevěnou podlahu

Relaxační místnost je vybavena kulečníkem a domácím barem

Relaxační místnost je vybavena kulečníkem a domácím barem

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 8/2010.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Místo bílé si pořídili tmavou kuchyňskou linku. A jsou nadšeni

Kuchyňský ostrůvek je vybavený celou řadou zajímavých detailů včetně kastlíku...

Mladý manželský pár si koupil zchátralou vilku z počátku minulého století. Rekonstrukci svěřil odborníkům, podobně se...

Majitel největší sbírky nacistických předmětů chce za dům 58 milionů

Britský magnát Kevin Wheatcroft, který shromáždil největší světovou sbírku...

Britský magnát Kevin Wheatcroft, který shromáždil největší světovou sbírku nacistických předmětů, prodává své sídlo...

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Najdete na iDNES.cz