Osmiletý chlapec miluje černou. Skříně i postel mu schovali do niky

  1:00aktualizováno  1:00
Jen zřídkakdy nechají rodiče dítěti právo volby. V tomto případě dovolili synovi, aby své představy a požadavky konzultoval s architekty sám. Bude to přece jeho pokoj!

Vizualizace: dětský pokoj pro malého horolezce | foto: Ing. arch. Miroslav Stach, Balance idea

I pro architekty to byla nová zkušenost. "Dost netradičně jsme návrh interiéru dětského pokoje probírali přímo s ´koncovým´ klientem, osmiletým chlapcem. Příjemně nás překvapil výběrem barev, které chtěl mít v pokoji zastoupené. Oslovil nás i okruh jeho zájmů, takže nás práce na návrhu opravdu bavila," popisuje architekt Miroslav Stach ze studia Balance Idea.

Oblíbenými barvami mladého klienta byla dost překvapivě kombinace černé a bílé, zajímá se o grafiku, rád maluje. Mezi jeho další zájmy patří sport a četba knih.

Co se vejde do devíti metrů čtverečních

Jedinou "zradu" představovala velikost pokoje. Místnost je totiž poměrně malá, nabízí prostor kolem 3 × 3 m. "Rozhodli jsme se proto veškerý nábytek koncentrovat k jedné stěně, a vytvořit tak jednu kompaktní hmotu, která pomocí různých výsuvů reaguje na měnící se potřeby chlapce. Pro hyperaktivní dítě je prostor se spoustou rohů a výstupků dost nebezpečný," vysvětluje architekt Stach.

Vizualizace: skříň lze snadno vysunout, jinak však svou hmotností prostor nijak

Vizualizace: skříň lze snadno vysunout, jinak však svou hmotností prostor nijak nezatěžuje.

Podél celé jedné strany pokoje tak vznikla obytná stěna. "Kladli jsme důraz na to, abychom vytvořili pro uživatele soukromé útočiště, kde bude moci v klidu relaxovat. Proto jsme v horní části použili niku a do ní umístili lůžko na spaní," popisuje Miroslav Stach.

Celá nika je tak řešena v kombinaci černé barvy s dřevem. Noční stolek nahrazuje další nika v čele postele, tady si může chlapec odložit knížku, budíček i hrnek s čajem.

Fotogalerie

Pod lůžko architekti navrhli tři vysunovací segmenty, z nichž každý má z přední části otevřenou knihovnu, po výsuvu se v zadní části objeví úložné prostory.

Po levé straně lůžka autoři pokoje počítají s velkou šatní skříní kombinující policový systém s výsuvnou tyčí na oblečení a úložnými boxy ve spodní části skříně.

Nápady nejen pro kamarády

Do spodní části obytné stěny bylo ukryto výsuvné lůžko pro kamarády, kteří přijedou na návštěvu, případně pro přespání rodičů například v případě chlapcovi nemoci.

V pravé části obytné stěny u okna stojí velký pracovní stůl, který je však možné z velké části zasunout, a uvolnit tak plochu na hraní. Pod stolem je další úložný prostor pro hračky.

Celá sestava je navržena v bílé barvě, lesklá fólie je dostatečně odolná a hlavně se snadno udržuje. Niku s postelí architekti navrhli v černé barvě v kombinaci s přírodním dřevem. Vnitřek niky lze řešit i světlým polstrováním, to záleží na domluvě chlapce a rodičů.

Vizualizace: pracovní stůl lze z větší části zasunout pod lůžko, aby zůstalo co

Vizualizace: pracovní stůl lze z větší části zasunout pod lůžko, aby zůstalo co nejvíce místa na hraní.

Na protější stěně celé sestavy se našel prostor pro magnetickou psací tabuli, na níž může chlapec psát, kreslit, ale také si připevnit různé plakáty. Proti oknu byla navržena horolezecká stěna, opět v chlapcově oblíbené barvě, černé.

"Doplnili jsme ji přírodním prvkem, a to dřevěnými výstupky sloužícími k úchytu. Ve spodní části jsou vyfrézované, takže není problém využít je k výstupu nahoru. Dole se počítá s ´jištěním´ malého horolezce pomocí žíněnky," objasňuje architekt Stach.

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Další z rubriky

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Najdete na iDNES.cz