Těžké skafandry se dříve používaly hlavně při stavebních pracích na přehradách...

Těžké skafandry se dříve používaly hlavně při stavebních pracích na přehradách a mostech. | foto: Technické muzeum Brno

Původní skafandry měly 120 kilogramů, ukazuje potápěčská výstava

  • 0
Výrobu skafandrů, vědecké bádání pod hladinou a první úspěšné ponory či novodobé netradiční vodní disciplíny představuje od úterka výstava v Technickém muzeu Brno, jež mapuje vývoj potápění v Československu.

„Zájem o něj je stále větší, a proto se řadí mezi významnou sportovní a rekreační aktivitu,“ říká kurátor výstavy Pavel Holman.

Z potápění, jemuž se dříve věnovalo pouze pár nadšenců, se postupně stal masový sport.

„Dnes existuje řada disciplín, jako je například podvodní ragby, podvodní hokej, orientační potápění či spearfishing neboli lov harpunou na nádech pod vodou. Češi se v nich hodně angažují a jsou i velmi úspěšní,“ popisuje Oldřich Lukš, předseda Společnosti pro historii potápění.

Podle něj jsou tyto disciplíny stejně náročné jako jiné sporty. „Sportovci musí trénovat jako ostatní. Možná to mají ještě o trochu těžší, když na sobě nosí potápěčské vybavení,“ podotýká.

Amatérské výstroje jsou dnes vzácné

Nejen zmíněné disciplíny, ale také vzpomínky nadšených potápěčů, kteří se jako první pouštěli do ponorů, představuje výstava prostřednictvím promítání filmů a fotografií. Součástí expozice jsou i různé typy skafandrů těžkého typu, jež se používaly hlavně v první polovině 20. století a byly závislé na spojení s technikou na břehu.

„Původní skafandry měly hmotnost okolo 120 kilogramů. Hodně z toho zabrala hlavně přilba. Vysoká hmotnost však byla důležitá, protože lidé ve vodě neplavali, ale chodili po dně. Museli tak překonat vztlak,“ vysvětluje Lukš s tím, že tento typ skafandrů se používal hlavně při stavebních pracích na přehradách a mostech.

Od té doby ale výrobci pokročili a v současnosti se hmotnost pohybuje do 50 kilogramů. Návštěvníci si mohou prohlédnout i speciální těžké boty, gumové obleky či měděné přilby.

Zajímavostí u potápěčské výstroje zůstává i počáteční amatérská výroba. „S domácí výstrojí se potápělo až do poloviny minulého století, i přesto ale byla funkční. Potom ji začaly vyrábět průmyslové podniky, které ji stále zdokonalovaly. Zachovalé části amatérských výstrojí jsou však tak vzácné, že si je naše společnost uchovává a nyní je propůjčila výstavě,“ upozorňuje Lukš.

Expozici doplňuje také doprovodný program pro žáky základních a středních škol. Největším lákadlem je podle organizátorů fotokoutek, kde se děti můžou vyfotit v potápěčské výstroji a snímek si na památku odnést domů. Výstava je v brněnském Technickém muzeu přístupná až do 29. prosince.