Vlak Lustig s představením Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou zastavil 17.

Vlak Lustig s představením Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou zastavil 17. července 2012 na pátem nástupišti Hlavního nádraží v Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Další zastávka vlaku Lustig je v Brně. Herci hrají na pátém nástupišti

  • 1
Na brněnské Hlavní nádraží přirazil speciální vlak s herci. Ve 21 hodin v něm předvedou unikátní divadelní představení dramatizace novely Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou od Arnošta Lustiga. Speciální vlak zapřáhl i tři vagóny, v nichž byli za války převážení lidé do koncentračních táborů.

Spoj se šesti vagony a parní lokomotivou stojí na koleji číslo 703, které železničáři přezdívají pošta. Vagony jsou pro představení speciálně upraveny.

"Nejdůležitějším článkem je divadelní vůz, upravený jako jeviště tragického příběhu Kateřiny Horovitzové a dalších pasažérů – obětí a jejich katů," vysvětlil Pavel Chalupa, ředitel festivalu Devět bran (čtěte více zde).

"Jedná se o putovní akci třináctého ročníku mezinárodního festivalu Devět bran, jež se koná ve spolupráci s Divadlem pod Palmovkou v Praze a Českými drahami," uvedl Chalupa.

Po 15. hodině bude na brněnském nádraží otevřena i výstava a kino. "Ve třech vagonech se vezou dekorace, technika, hlediště a zároveň budou využity jako galerijní prostor pro instalaci expozice tématicky zaměřené na období holocaustu, součástí bude i výstava Vojenského historického ústavu Praha," řekl ředitel festivalu.

Vstupenky na představení jsou neprodejné a vydávají se bezplatně. "Vzhledem ke kapacitě hlediště 150 míst je lepší si je rezervovat," poznamenal Chalupa.

Vlak s herci se zastavil v Praze, Ostravě, Olomouci a Zlíně, nyní je v jihomoravské metropoli. "Vlak v červenci 2012 navštíví všech čtrnáct krajských nádraží republiky," řekl Chalupa s tím, že projede i symbolickou trasu Wannsee, Praha, Terezín, Krakov, Osvětim.

Jak získat vstupenky

Na emailu pchalupa@post.cz či telefonu 775 352 160 budou lístky přednostně vydávány divákům, kteří si je zarezervovali, a to 30 minut před zahájením představení. Teprve pak budou zbývající vstupenky rozdány všem ostatním.