V mlýnském náhonu, který vedl nedaleko hlavního nádraží v Brně, skončil v roce 1913 život sedmiletého hošíka, jehož utopil surový plotňák. | foto: Vodní mlýny

Prapůvodci hantecu i sprostí kriminálníci. Plotňáci pro zábavu utopili kluka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Idealizování „vynálezců brněnského hantecu“, tedy plottenbrüderů neboli příslušníků takzvané brněnské plotny, není namístě. I když mají Brňané ke své variantě češtiny většinou kladný či spíše nostalgický vztah, protože jej v 70. a 80. letech minulého století vtipně oživil brněnský silák Franta Kocourek, ti praví plotňáci bývali na přelomu 19. a 20. století spíš sprostí loupežníci a vrazi.

A jejich jazyk se vyvinul jako čistokrevný argot, kterým se dorozumívaly spíš kriminální živly než svobodomyslní umělci. Důkazem je vražda chlapečka z Cejlu, kterého plotňáci zkrátka „jen tak“ hodili do mlýnského náhonu.

Stoleté mordy

„Brno mělo nejen svoje honosné měšťany, továrníky a prosté dělníky, své karbaníky, zloděje a všemožné jiné podvodníky a podvodníčky, ale i ,štrycláky‘, ,plotňáky‘ a ,plottenbrüdery‘,“ charakterizuje Josef Jeřábek ve své knize Brněnské mordy zdejší podsvětí, jež hojně zaměstnávalo tehdejší policii.

A případy to bývaly většinou neřešitelné, protože prvním nepsaným zákonem plotňáků byla pochopitelně kolektivní mlčenlivost a nelítostně trestaná zrada ve vlastních řadách.

Protože ani jeden z milenců neměl u sebe nic cenného, plotňáci děvče postupně znásilnili a mladíka vykleštili obyčejným kapesním nožem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Stoleté mordy